Gemeente Helmond


Signaleringssysteem Zorg voor Jeugd

Op maandag 2 maart vindt er een instructiebijeenkomst plaats over hoe het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd, dat in Helmond is bedacht, werkt.

Hulpverleners die werken met het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd weten snel van elkaar met welke jongere zij zich bezighouden. Organisaties die in contact komen met ouders en jeugd kunnen risicos melden via dit systeem.

De instructiebijeenkomst vindt plaats in de raadzaal in Boscotondo (Frans Joseph van Thielpark 1, Helmond) van 9.00 tot 11.00 uur. Wethouder Jos Boetzkes opent de bijeenkomst. Daarna wordt uitgelegd hoe het signaleringssysteem dat in Helmond is bedacht en inmiddels succesvol is in het land, werkt.

In de keten van jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Iedere instelling voelt zich vanuit een eigen invalshoek verantwoordelijk voor de problemen van of met jongeren. Dat vergt optimale samenwerking, coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming, maar het werkt nog niet altijd vanzelfsprekend. Soms gaat het niet goed en soms dreigt er een jongere tussen wal en schip te raken. In sommige gevallen gaat het zelfs echt mis. Dat moeten en willen we zoveel mogelijk voorkomen.

Samenwerken

Dankzij het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd kunnen problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar tijdig worden gesignaleerd. Bovendien wordt met dit systeem helder welke instellingen bij een jongere betrokken zijn, zodat hulpverleners beter in staat zijn om goed met elkaar samen te werken.

Subsidie

Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd wordt in 68 gemeente in Noord-Brabant ingevoerd. Alle organisaties die professioneel betrokken zijn bij jongeren (bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg, Maatschappelijk werk, Thuiszorg en de GGD) sluiten aan op het systeem. Het signaleringssysteem is mede gefinancierd met geld van de provincie Noord-Brabant, omdat ook de provincie van mening is dat de coördinatie van zorg in heel Noord-Brabant beter kan.