Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein besluitvorming A maandag 2 maart 2009

Tijd en plaats

Op maandag 2 maart 2009 vindt het Raadsplein besluitvorming A plaats van 19.00-19.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle

Vaststellen Mobiliteitsvisie

Het huidige verkeers- en vervoersplan uit 2001 diende geactualiseerd te worden. Dit plan is tevens nodig als uitwerking van het Structuurplan. Het beoogd effect is, naast de noodzakelijke uitbreiding van infrastructuur, het mobiliseren van de samenleving om de groeiende vraag naar mobiliteit om te buigen in een duurzame richting. Dit is nodig om de kwaliteiten van Zwolle als bereikbare en gezonde stad vast te houden. De mobiliteitsvisie heeft de instemming van belanghebbenden. Op basis van dit beleid wordt een Meerjaren Uitvoeringsprogramma gemaakt, behandeling vindt plaats bij de PPN 2010. De kosten hiervan worden gedekt uit de in de PPN 2009 beschikbaar gestelde middelen. In de inforonde heeft de VVD-fractie gevraagd om behandeling in de meningsvorming. De CDA-fractie heeft zich hierbij aangesloten. De debatvraag die zal voorliggen is: stelt deze visie de raad in staat om afgewogen en gebalanceerd een oordeel te voeren over de acties die nodig zijn om de lokale regionale en landelijke opgaven op het gebied van bereikbaarheid het hoofd te bieden. Daarnaast willen de fracties meningen uit wisselen over de voorgestelde prioritering in aandacht tussen de verschillende modaliteiten in relatie tot de analyse en diagnose, die als uitgangspunt geldt voor deze mobiliteitsvisie. Het onderwerp is op 19 januari 2009 aan de orde geweest in de meningsvorming. Van daaruit is het doorgeleid naar de besluitvormingsronde als A-onderwerp. Aanvullende informatie met betrekking tot het Programma Infrastructuur is bijgevoegd.

Benoeming bestuursleden SEZZ en SVZZ

De raad wordt gevraagd over te gaan tot benoeming van de bestuursleden van zowel de Stichting Exploitatie Zwembaden Zwolle en de Stichting Verhuur Zwembaden Zwolle voor de statutaire periode van 4 jaar. In de statuten van beide stichtingen is bepaald dat de gemeenteraad, op aanbeveling van het College van B&W, het bestuur van beide stichtingen benoemt. De zittingstermijn van de huidige bestuursleden is inmiddels ruim verstreken en van deze bestuursleden heeft de heer Voogd zijn bestuursfunctie neergelegd. Mede gezien het feit dat daarmee het aantal bestuursleden op twee is gekomen is herbenoeming en benoeming van nieuwe bestuursleden noodzakelijk. De beslisnota komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde A.

Wetsvoorstel Gemeentelijke Anti Discriminatie Voorziening

De raad wordt gevraagd vooruitlopend op de besluitvorming op het wetsvoorstel Gemeentelijke Anti Discriminatie Voorziening in het eerste kwartaal van 2009, aan art. 1 Overijssel ¤ 0,35 per inwoner beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van de in de samenwerkingsovereenkomst genoemde wettelijke taken. De wet gemeentelijke antidisriminatievoorzieningen zorgt ervoor dat alle inwoners van Zwolle toegang hebben tot onafhankelijke bijstand bij klachten op het terrein van discriminatie en dat deze klachten worden geregistreerd. De beslisnota komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde A

Huisvesting honours College in Praubstraat en Koestraat

In de beslisnota wordt inzicht gegeven in de bedragen die voor de verschillende bouwfases nodig zijn. Het College stelt dat deze vorm van HBO onderwijs een unieke aanvulling is op het onderwijsaanbod in Zwolle en tevens een goede invulling van de panden in de Praubstraat. Het voorstel is om een korting in de huur te verstrekken ad ¤66.000. Het onderwerp is op 1 december 2008 aan de orde geweest in de informatieronde en op 12 en 19 januari 2009 in de meningsvorming. Naar aanleiding van de meningsvorming is de beslisnota verhelderd en nader toegelicht. De kern van het verschil is dat, in overeenstemming met de opvattingen van de raad, de uitkomst van de onderhandelingen over de huurprijs door beide partijen als aanvaardbaar / haalbaar (= marktconform) wordt beschouwd.

Week van de Democratie

De raad wordt gevraagd kennis te nemen van de evaluatie van de Week van de Democratie en akkoord te gaan met het uitwerken van variant 3, namelijk: Succesvolle activiteiten te integreren in de lange termijnagenda. Het gaat hierbij om de gastlessen van de raad voor de klas, de films in het fraterhuis en het Lagerhuisdebat. Met de organisatie van deze activiteiten wordt de kennis en betrokkenheid van diverse groepen met de lokale democratie vergroot. De evaluatie van de Week van de Democratie is aan de orde geweest in de meningsvorming op 26 januari 2009. Tijdens deze meningsvorming heeft de raad haar waardering uitgesproken voor de Week van de Democratie en aangegeven variant 3, zoals hierboven beschreven, nader uit te werken.

Benoeming plaatsvervangend griffier

De raad wordt gevraagd de heer H.C. Veraart per 1 februari 2009 te benoemen tot plaatsvervangend griffier. De functie van raadsadviseur / plaatsvervangend griffier is tijdelijk ingevuld geweest. Inmiddels is de selectieprocedure doorlopen voor het definitief invullen van deze functie. Per 1 februari 2009 is de heer H.C. Veraart benoemt tot raadsadviseur. Het benoemen van medewerkers van de griffie is door de raad gedelegeerd aan de Commissie werkgeverschap Raadsgriffie en vervolgens gemandateerd aan de griffier. Het benoemen van de plaatsvervangend griffier blijft op grond van artikel 107d een bevoegdheid van de raad. De beslisnota komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde A.

Goedkeuring begroting 2009 openbaar onderwijs

De raad wordt gevraagd de begroting 2009 van de Openbare Rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio goed te keuren. De beslisnota komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde A.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 19-02-2009 tot 03-03-2009