UMC Utrecht


Ziekenhuisbacterie ontsnapt aan afweer

In haar proefschrift bestudeert Jovanka Bestebroer de interactie tussen Staphylococcus aureus en het humane afweersysteem.

Zij beschrijft dat een groep nieuw ontdekte eiwitten, die staphylococcal superantigen-like eiwitten (SSLs) heten, een remmende werking op het afweersysteem hebben. Het onderzoek draagt bij aan de ontdekking van nieuwe drug targets voor nieuwe antibacteriële middelen en vaccinkandidaten. Daarnaast leidt het ook tot de ontwikkeling van een nieuwe groep ontstekingsremmers gebaseerd op bacteriële producten. Veel ontstekingsziektes worden namelijk veroorzaakt door de overactiviteit van ons immuunsysteem.

Staphylococcus aureus is een bacterie die vaak voorkomt op de huid en slijmvliezen van de mens. In het algemeen geeft deze bacterie geen problemen voor de drager, maar in bepaalde situaties kan het levensbedreigende infecties veroorzaken zoals endocarditis, septische shock en voedselvergiftiging. Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan de heersende epidemie van deze antibioticaresistente (ziekenhuis)bacterie.

Jovanka Bestebroer promoveert op 5 maart aan het UMC Utrecht. donderdag 5 maart 2009