UMC Utrecht


MRSA-stam te traceren via DNA-profiel

Net als van misdadigers zijn bacteriën via een DNA-profielen herkenbaar. Promovenda Risma Ikawaty onderzocht het maken van DNA-profielen van de ziekenhuisbacterie MRSA.

Deze bacterie is resistent tegen de meeste antibiotica en besmette patiënten moeten in isolatie verpleegd worden. Bij uitbraken moeten hele ziekenhuisvleugels dicht. Als een MRSA-bacterie wordt aangetroffen willen artsen zo snel mogelijk te weten of het om een gevaarlijke, snel verspreidende stam gaat.

Ikawaty maakte van honderden MRSA-bacteriën DNA-profielen en vergeleek de resultaten met de bestaande typeringsmethoden. Het maken van een DNA-profiel (de MVLA-methode) blijkt net zo betrouwbaar als de huidige gouden standaard (PFGE-methode), maar is sneller, goedkoper en objectiever. Het betekent dat artsen binnen een dag kunnen vaststellen of aangetroffen MRSA-bacteriën horen bij een `uitbraak-stam'. Met andere methodes moeten ze daar drie dagen tot wel een week op wachten. Al die tijd worden verdachte patiënten in isolatie verpleegd, terwijl dat wellicht onnodig is. Ikawaty raadt ziekenhuizen aan om MRSA via DNA-profielen te typeren.

Risma Ikawaty promoveert op 10 maart aan het UMC Utrecht. dinsdag 10 maart 2009