Raad van State


maandag 2 maart 2009
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug heeft verleend voor een woongebouw met tien appartementen en garage aan de Westduinlaan in Doorn. Een buurman is het daar niet mee eens. Hij vindt het gebouw te groot, niet mooi en bovendien vreest hij voor beperking van de bebouwingsmogelijkheden op zijn eigen terrein. De rechtbank in Utrecht heeft in juni van vorig jaar een eerder beroep gegrond verklaard, omdat het college volgens haar het welstandsadvies van de omwonende bij zijn besluitvorming had moeten betrekken en niet alleen had mogen afgaan op het advies van de gemeentelijke welstandscommissie. Toch heeft de rechtbank bepaald dat "de rechtsgevolgen van de bouwvergunning in stand blijven", omdat uit een nieuw advies (dat het college heeft laten opstellen) blijkt dat de vergunning verleend kon worden. De buurman is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805218/1)

12.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Nederweert om te beslissen op het verzoek van een aantal inwoners van de gemeente. Zij hadden het college verzocht handhavend op te treden tegen de vermeende overtreding van milieuvoorschriften door een verzinkerij aan de Winnerstraat in Nederweert. Het college heeft al eerder de bezwaren van de inwoners tegen het uitblijven van een beslissing op hun handhavingsverzoek gegrond verklaard, maar de beslissing op het verzoek om handhaving uitgesteld in afwachting van een geluidrapportage. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 13 oktober 2008 geoordeeld dat het college een beslissing had moeten nemen op het verzoek om handhaving en bepaald dat het college dat alsnog binnen vier weken moest doen. Dat is niet gebeurd. De inwoners hebben daartegen beroep ingesteld en de Raad van State verzocht - in afwachting van de behandeling daarvan - een voorlopige voorziening te treffen en een dwangsom aan het college op te leggen. (zaaknummer 200900907/2)

13.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Winterswijk, waarbij de milieuvergunning van een steenfabriek aan de Misterweg in Winterswijk is gewijzigd. Het college heeft in de vergunning bepaald dat als uit onderzoek blijkt dat niet aan de normen voor de uitstoot van zwaveldioxide kan worden voldaan, die normen mogen worden verruimd tot een bepaald maximum. De inspecteur van de VROM-inspectie Regio Oost is het niet met deze wijziging eens. Volgens hem is de wijziging in strijd met de Wet milieubeheer. (zaaknummer 200802945/1)
Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.