Gratis online scholingsmodules voor vrijwilligers per 1 maart 2009


SPANKEREN, 20090212 -- Op 1 maart 2009 gaat de website van de Stichting Nationale Vrijwilligers Academie in de lucht. Op deze website kunnen (in principe) alle vrijwilligers in Nederland gratis scholingsmodules vinden. Zij kunnen die gebruiken om op een goede en prettige manier hun belangrijke werk uit te voeren en zo mee te helpen aan een sterke vereniging/organisatie. Toegang vindt plaats via een code die verstrekt wordt via deelnemende gemeenten. Iedere gemeente kan door het overmaken van een kleine bijdrage de vrijwilligers deze service gaan bieden.

In Nederland zijn meer dan vijf miljoen mensen werkzaam als vrijwilliger. Zij zijn, zoals al vaker geconstateerd, de olie die de samenleving draaiende houdt. Maar zij hebben ook steeds meer te maken met de gevolgen van deze samenleving. Hun werk brengt niet alleen steeds meer verantwoording met zich mee, maar de vrijwilliger heeft te maken met de negatieve aspecten die zich voordoen.

`Wat kun je daar dan aan doen?' Deze kreet slaken de vrijwilligers als zij weer eens worden geconfronteerd met zaken als pesten, pubergedrag, conflicten, faalangstig gedrag, scheldende ouders enzovoorts. Maar ook krijgen zij te maken met mensen die een luisterend oor nodig hebben, behoefte hebben aan een goed gesprek of werken in een multiculturele omgeving. Hoe ga je daar mee om?

Projecten in de gemeente Ede, Deventer en Arnhem hebben aangetoond dat vrijwilligers veel behoefte hebben aan deze informatie.

In de gemeente Ede werd vorig jaar een project `Vrijwilligers POP' gehouden. Het doel van dit project was om vrijwilligers bij diverse organisaties onder leiding van vrijwilligerscoaches te helpen hun vrijwilligerswerk meer kwaliteit te geven. Het resultaat van dit project was:

`De deelnemers beoordeelden hun functioneren als vrijwilliger bij de start van het project met een 6.8, aan het einde van het project gaf hij/zij zichzelf een 7.9'

De modules die op de website van de Stichting staan vormden de basis van deze scholing.

De Stichting Nationale Vrijwilligers Academie is opgericht om alle vrijwilligers in Nederland de mogelijkheid te bieden om op een laagdrempelige manier problemen op te lossen en een antwoord te krijgen op allerlei vragen waar zij in de praktijk tegen aanlopen.

Eén website voor alle vrijwilligers
De Stichting beheert een website waar alle vrijwilligers in Nederland gratis informatie kunnen vinden. De volgende verdeling is gemaakt:
* Sport
* Organisaties voor Zorg en welzijn
* Overige organisaties uit de sectoren cultuur, jeugd, onderwijs, kerk enzovoorts


De informatie is onderverdeeld in:
* Taak/functiegerichte informatie
* Persoonlijke ontwikkeling
* Digitale vraagbaak
* Help-desk

Participatie
Iedere organisatie die met vrijwilligers werkt, kan een eigen gezicht krijgen op de website van de Stichting. Niet alleen wordt de algemene tekst van de site dan vertaald in het jargon van de betreffende organisatie, maar zij kunnen ook hun eigen informatie op de site plaatsen. Zo blijft de relatie tussen de organisatie en hun vrijwilligers gewaarborgd. De Stichting werkt niet concurrerend, maar slechts aanvullend. Op de eigen website van de betreffende organisatie kan een link worden geplaatst.

De site heeft geen plaats voor commerciële activiteiten.

Welke vrijwilligers kunnen de website bezoeken?
In principe kunnen alle vrijwilligers de website bezoeken, maar aangezien de Stichting een goede doelen stichting is, heeft het geen structurele inkomsten. Het bestuur heeft besloten om (nog) niet met sponsors in zee te gaan. Ook al is de Stichting met een bereik van meer dan vijf miljoen vrijwilligers een aantrekkelijke partner voor een bedrijf.

Er is gekozen om alle beschikbare informatie te laten lopen via de gemeenten in Nederland. Immers, zij hebben niet alleen te maken met vrijwilligers bij sportverenigingen, maar ook met vrijwilligers in de zorg- en welzijnssector en andere non-profitorganisaties, zoals in de sectoren cultuur, jeugdwerk, godsdienst enzovoort. Van de gemeenten wordt hiervoor een kleine bijdrage gevraagd. Vrijwilligers uit de deelnemende gemeenten krijgen een toegangscode.

Over de Stichting Nationale Vrijwilligers Academie

Doelstelling van de Stichting: De Stichting Nationale Vrijwilligers Academie is opgericht op 20 mei 2008 en heeft als doel: Het verzamelen, rubriceren, bewerken en toegankelijk maken van kennis en via het internet beschikbaar stellen van deze kennis aan personen die werkzaam zijn als vrijwilliger, aan organisaties die werken met vrijwilligers en aan gemeenten en andere overheden, alles ten dienste van het algemeen belang.

Meer informatie:
Email: info@nationalevrijwilligersacademie.nl