Ingezonden persbericht
Amsterdam 24 februari 2009
Lezing Zondag 1 maart 14 uur Voorbij de blauwbrug
Joosje Lakmaker spreekt over haar boek Voorbij de Blauwbrug, het verhaal van mijn joodse grootvader, waarin zij de geschiedenis van haar grootvader Leman Lakmaker (1885-1942) beschrijft. Leman Lakmaker was afkomstig uit een analfabeet paupergezin in de Jodenbuurt achter de Blauwbrug, de grens met de rest van de stad. Door zelfstudie wist Lakmaker zich te ontwikkelen tot uitgever en werd hij een felle socialist. Behalve het verhaal van haar eigenzinnige grootvader beschrijft Joosje Lakmaker ook de wereld van zijn familie: diamantbewerkers, sigarenmakers, werknemers in de textiel. Een wereld van sappelen, van onregelmatig werk en steuntrekken. Het boek speelt zich voornamelijk af in het vooroorlogse Amsterdam waar de bevolking toen nog voor zo'n tien procent joods was. Joosje Lakmaker (Amsterdam, 1950) studeerde psychologie en Slavische talen. Ze was werkzaam in de politiek en de vakbeweging. Voorbij de Blauwbrug is haar debuut.
Prijs 7 euro Reserveren gewenst
Muziek Zondag 15 maart 14 uur CvA - Barok Ensemble Eco de Indias
Het muziekensemble Eco de Indias is gespecialiseerd in barokmuziek uit Latijns Amerika. Het ensemble bestaat uit Europese en Latijns Amerikaanse muzikanten die aan verschillende conservatoria in Europa studeren en in hun programma's de 'echo' van de erfenis van deze weinig bekende oude muziek door willen laten klinken. Uitgevoerd worden werken van 17e en 18e eeuwse componisten uit Spanje en Latijns-Amerika als Juan Pla, José Pla, Domenico Zipoli, Manuel de Sumaya, en Bartolomé de Selma y Salaverde.
Prijs 2,50 euro MJK Gratis Reserveren gewenst
Lezing Zondag 22 maart 14 uur 500 jaar crises in Nederland
Economisch historicus Jan Luiten van Zanden spreekt over hoe de afgelopen 500 jaar in Nederland economische crisissen werden afgewisseld door tijden van economische voorspoed en welke factoren daar telkens een rol in hebben gespeeld. Hoe ernstig zijn crises in het verleden geweest, en welke veranderingen zijn daarin te ontdekken? Welke rol speelden politieke en militaire factoren, zoals bijvoorbeeld de Opstand van 1572, of het rampjaar 1672, toen de Republiek tegelijkertijd door al zijn vijanden werd aangevallen, of de invoering van het Continentaal Stelsel door Napoleon vanaf 1806? Had de pre-industriële economie een andere cyclus dan de huidige economie? Natuurlijk komt ook de beurskrach van 1929 aan de orde en de daarop volgende economische crises: in hoeverre onderscheidde deze crises, die precies 80 jaar geleden uitbrak, zich van eerdere crisissen of van de huidige recessie? Jan Luiten van Zanden is een van de toonaangevende economische historici van Nederland. Momenteel is hij hoogleraar economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en senior onderzoeker van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).
Prijs 7 euro Reserveren gewenst
Lezing Zondag 29 maart 14 uur Wereldpoëzie in De Burcht
Tussen drijvende wolken en stromend water. Van Ezra Pound tot Zhang Zao.
Chinese poëzie en Westers modernisme
In de eerste helft van de 20e eeuw staat in Europa de opkomst van het modernisme centraal. Dichters, schilders en beeldhouwers lijken te breken met het verleden en ontwikkelen eigentijdse stijlen. Men laat zich inspireren door een veranderende wereld, een wereld van industriële revolutie, nieuwe schoonheid, maar ook oorlogsgeweld en normverschuiving. Op deze golven van verandering laten dichters zich inspireren door uiteenlopende bronnen. Ezra Pound komt daarin naar voren als geniaal kunstenaar, die zich onder meer laat inspireren door Chinese poëzie en Aziatische schilderkunst. Hij vertaalt de geschriften van Kung Fu Zi en gedichten van de Li Bai, maar creëert met zijn vertalingen tevens nieuwe gedichten. In China wordt in 1962 de Chinese dichter Zhang Zao geboren. Zoals Ezra Pound zich laat inspireren door het Oosten laat Zhang Zao zich inspireren door het Westen. Hij vertaalt Westerse poëzie in het Chinees, schrijft gedichten volgens een eigen (tijdse) interpretatie en creëert zijn eigen visie op het modernisme: namelijk "dat woorden niet de dingen zijn die zij beschrijven, maar dat poëzie het zelf alsmede het eigen leven transformeert".
Mariska Stevens beschrijft het verhaal van een virtuele ontmoeting in de tijd tussen beide dichters, geïllustreerd middels beeld en geluid. Sunny Liu draagt de Chinese versies van de gedichten van Li Bai en Zhang Zao voor.
Drs. Mariska Stevens is linguïstisch cultureel antropoloog. Zij is directeur van de Blue Water Dragon Foundation, een non-profit organisatie die projecten ontwikkelt ten behoeve van voorlichting, interculturele communicatie en internationale samenwerking. Sunny Liu is publicist en voormalig medewerker van de Nederlandse ambassade in Beijing
Prijs 10 euro Reserveren gewenst
Voor nadere inlichtingen kunt u contact met mij opnemen (020-6241166)
Met vriendelijke groet, Jos Baars
De Burcht
Henri Polaklaan 9
1018 CP Amsterdam
020-6241166
www.deburcht.org
---- --