Stadsdeel Zeeburg

Straatcoaches nu ook actief op IJburg

Persbericht

26 februari 2009
Per 1 maart 2009 gaan straatcoaches en gezinsbezoekers van Stichting Aanpak Overlast Amsterdam aan de slag op IJburg. Het aantal meldingen over jeugdoverlast is op IJburg de laatste tijd toegenomen. Uit ervaring in de andere wijken van Zeeburg blijkt dat straatcoaches en gezinsbezoekers grote invloed hebben op het afnemen van jeugdoverlast. Het bestuur wil met deze maatregelen de overlast op straat fors terugdringen en jongeren en gezinnen zonodig díe hulp bieden die ze nodig hebben.

Fatima Elatik, stadsdeelvoorzitter Zeeburg, zegt: `We móeten actief opereren, stilzitten is geen optie. Ik ben zeer blij met de inzet van straatcoaches op IJburg, zij zijn van groot belang voor de veiligheid van de wijk. Op onze bewoners en ondernemers doe ik een dringend beroep ook hun steentje bij te dragen, door gevallen van jongerenoverlast te melden bij het meldpunt. Deze informatie hebben de straatcoaches nodig om hun aanpak te laten slagen. Met uw hulp en steun zorgen we ervoor de wijk een veilige en fijne plek is en blijft voor jong en oud.'

Op mountainbikes controleren de straatcoaches zeven dagen per week, ook 's avonds, straten, pleinen, parken en het strand Blijburg. Plekken waarover meldingen zijn binnengekomen, controleren ze vaker, soms wel tien keer per dag. Ze spreken de jongeren die overlast veroorzaken, aan in hun eigen straattaal. Met hen maken ze duidelijke afspraken. Zonodig treden ze gezaghebbend op. Ze hebben een opvallende goede invloed op de jeugd op straat, blijkt uit de andere wijken van Zeeburg waar de straatcoaches al langer actief zijn. Gezinsbezoekers bezoeken daaropvolgend als dat nodig is het gezin, en maken afspraken met de ouders. Professionele hulp wordt ingeschakeld als blijkt dat het gezin meer problemen heeft. Meestal stoppen jongeren al na het eerste gezinsbezoek met hun overlastgevende gedrag.

Bewoners kunnen gevallen van jeugdoverlast melden bij het meldpunt Zorg en Overlast, telefoon 608 0170. Als er hulp van politie gewenst is, geldt het algemene nummer van de politie, 0900 8844. De privacy van de melder en de klachten is altijd gewaarborgd.