Politie Noord- en Oost Gelderland


|Wet huisverbod bij huiselijk geweld

| |

De Wet tijdelijk huisverbod wordt vanaf 1 maart in de districten IJsselstreek, Apeldoorn en Noordwest Veluwe van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland ingevoerd. In het district Achterhoek werd de Wet tijdelijk huisverbod al op 1 januari 2009 ingevoerd. De burgemeesters van alle gemeenten in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland hebben door de Wet tijdelijk huisverbod de bevoegdheid om een tijdelijk huisverbod op te leggen bij gepleegd huiselijk geweld, maar vooral ook bij dreiging van huiselijk geweld. Van die laatste situatie is sprake, als er nog geen strafbaar feit is gepleegd maar de kans groot is dat dit gaat gebeuren of als (nog) niet kan worden aangetoond dat er een strafbaar feit is gepleegd. Dit laatste biedt de politie dus mogelijkheden om preventief in te grijpen.
Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen.


De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd.


De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal 18 dagen, maar ook kan de burgemeester tussentijds het verbod intrekken. Een uithuisgeplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuisgeplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.


EINDE BERICHT


-----------------------

(





(

---- --