Bel'J - Ontdek de andere Gemeenschappenn: Een programma ontwikkeld door de 3 Gemeenschappen

28/02/2009 19:27

Communauté Germanophone

Bel'J, een programma voor actieve jongeren!

Bel'J is een nieuw programma dat zich op jongeren tussen 14 en 20 jaar richt en hen de mogelijkheid geeft om jongeren uit de andere Gemeenschappen te ontmoeten. Het programma is geboren vanuit de idee dat enkel echte en langdurige contacten ertoe bijdragen de manier van leven van anderen te ontdekken, met al hun gelijkenissen en verschillen.

De die ministers van Jeugd van België, Isabelle Weykmans, Bert Anciaux en Marc Tarabella zijn ervan overtuigd dat dergelijke contacten aangemoedigd moeten worden. Ze hebben dan ook een gezamenlijk programma ontwikkeld met twee mogelijkheden voor activiteiten in de vrije tijd.

Ten eerste geeft het aan jongeren de mogelijkheid om zich alleen of maximum met drie, gedurende 2 weken tot 3 maanden als vrijwilliger in een organisatie uit de andere Gemeenschap te engageren. Zo kunnen ze de werking van de organisatie leren kennen of er een creatief project lanceren.

Een tweede mogelijkheid is er voor groepen van 8 tot 60 jongeren uit de drie Gemeenschappen om gedurende 5 tot 15 dagen samen te leven en dingen te ondernemen.

In beide gevallen maken de jongeren kennis met het dagelijkse leven wat hen de kans geeft om elkaars cultuur te leren kennen en misschien duurzame banden aan te knopen met de andere Gemeenschappen.

Er wordt een financiële tegemoetkoming toegekend aan de vrijwilligers na goedkeuring van hun aanvraag en volgens vooraf bepaalde voorwaarden.

Elke Gemeenschap stelt een Agentschap aan die met de uitvoering van het programma belast wordt. Het is de taak van het Agentschap om informatie over het programma te verspreiden, het contact met de betrokken organisaties te onderhouden, de jongeren te ondersteunen en de administratieve en financiële formaliteiten af te handelen.

In 2009 zullen de eerste pilootprojecten van start gaan.

Verdere informatie:

Vlaamse Gemeenschap:

JINT vzw, Grétrystraat 26, B - 1000 Brussel

Franse Gemeenschap:

Bureau International Jeunesse (BIJ), rue du Commerce 20-22, 1000 Bruxelles

Duitstalige Gemeenschap:

Jugendbüro der Deutschsprachigen Gemeinschaft V.o.G., Quartum Center, Hütte 79/16, B - 4700 Eupen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel