Inhoud

1. Heerlen Millenniumgemeente

2. Blij met verkoop Essent aan RWE?

3. Bericht bestuur GroenLinks Heerlen

4. Werkgroep Latijns Amerika organiseert Colombia - avond
5. In goede herinnering Jos van Genderen

6. De opheffing van Fortuna SC

7. Geert Wilders wordt vervolgd!

Heerlen Millenniumgemeente

Eerste bijeenkomst op donderdag 5 maart

HeerlenMondiaal nodigt u uit voor een discussieavond over Heerlen als millenniumgemeente op donderdag 5 maart 19.30 uur in de Luciushof, Putgraaf 3 te Heerlen.

Het gemeentebestuur heeft besloten Heerlen aan te melden als millenniumgemeente. Dat wil zeggen dat Heerlen zich zal gaan inspannen om de millenniumdoelen te verwezenlijken. Heerlen Millenniumgemeente is niet alleen een zaak van gemeentebestuur en mondiale groepen. Alle sectoren van de samenleving en ook individuele burgers kunnen daarbij betrokken worden. Denk aan gezondheidszorg, onderwijs, bedrijfsleven en verenigingen, maar ook het dagelijks leven als consument.

We willen daarom graag met een grotere groep praten over wat Heerlen zou kunnen doen om de millenniumdoelen dichterbij te brengen. Ook zoeken we mensen en groepen die willen meewerken om Heerlen als millenniumgemeente gestalte te geven.

Programma

. Welkom en introductie
. Wat verwacht de gemeente van Heerlen als millenniumgemeente. Wethouder Peter van Zutphen . Mogelijke activiteiten in het kader van een millenniumgemeente. Ronald Kohnen van COS Limburg . Wat kan Heerlen doen om de millenniumdoelen dichterbij te brengen. Discussie. . Afspraken en formeren van een kerngroep.
Inlichtingen: Wim van Kempen, 045 572 25 03 of wimvankempen@kpnplanet.nl

Wat zijn de millenniumdoelen?

In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen in het kader van de Verenigde Naties afspraken gemaakt: vóór 2015 moeten armoede, ziekte en honger ver teruggedrongen zijn. Dit is vertaald in acht concrete doelen: de millenniumdoelen.

Waarom een millenniumgemeente?

Op 07/07/07 was de helft van de tijd van de VN Millenniumcampagne verstreken. Inmiddels zijn er grote vorderingen gemaakt, maar helaas blijven sommige resultaten achter. Dit is het moment om te handelen. In ontwikkelingslanden, maar ook in ons eigen land kunnen juist gemeenten en burgers een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelen. Daarom organiseert de Vereniging Nederlandse Gemeenten de 'Millenniumgemeente' campagne. Tot nu toe hebben 90 gemeenten zich als millenniumgemeente aangemeld. Samen wonen er in deze gemeenten 6 miljoen mensen. Dat is 35 procent van de Nederlandse bevolking.

Wat wil HeerlenMondiaal doen?

De gemeente heeft aan HeerlenMondiaal gevraagd het voortouw te nemen bij de millennium campagne. Door voorlichting te geven en acties te organiseren om burgers bewust te maken; door groepen en organisaties te ondersteunen bij concrete projecten; en zo nodig ook de gemeente op haar beleid aan te spreken. HeerlenMondiaal is een samenwerkingsverband van mondiale groepen en groepen die zich bezig houden met duurzame ontwikkeling. De groepen van HeerlenMondiaal willen zich uiteraard graag inzetten om de millenniumdoelen dichterbij te brengen.

Blij met verkoop Essent aan RWE?

Op vrijdag 9 januari werd bekend gemaakt dat Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG (RWE) grote belangstelling heeft voor de overname van ons energiebedrijf Essent. De aandeelhouders van Essent, de Provincie Limburg voorop, lijken hier al mee te gaan instemmen. Er wordt immers een enorme hoeveelheid geld geboden. Maar is zo'n verkoop alleen maar positief? En wie betaalt?

Essent is nu een NV waarvan de aandelen in handen zijn van de gemeenten en provincies in het hoofdleveringsgebied van Essent (waaronder Limburg). In Limburg krijgen de aandeelhouders jaarlijks zo'n E 100 miljoen dividend. Dat is structureel in de begrotingen meegenomen. Dus hoeven we minder onroerende zaakbelasting te betalen en daar maken de politieke partijen weer mooie sier mee. Dat deel van de winst van Essent wordt natuurlijk ook min of meer opgebracht door de inwoners en bedrijven van Limburg omdat dit in de tarieven is verrekend. De consument betaalt dus nu op indirecte en oneigenlijke wijze belasting.

De lagere overheden zijn zo gewend aan deze inkomsten, dat ze die ook willen blijven houden, ook al worden ze niet meer verdiend via energieverkoop. Daarom moeten ze Essent duur verkopen. Dat kan ook wel. Essent is erg veel waard, onder andere omdat het bedrijf in de loop van de jaren miljarden reserves heeft opgebouwd. Reserves zijn wel gedeeltelijk nodig voor een solide bedrijfsvoering, maar al meer dan 10 jaar geleden is erkend dat Essent moddervet is. En deze overreserves zijn dus eigenlijk ook te veel betaald geld voor de geleverde energie. Nu valt daar nog wel mee te leven, want het geld blijft min of meer beschikbaar voor onze maatschappij. Maar als Essent een volledig private onderneming wordt, dan is het afgelopen met de primaire beschikbaarheid en zeggenschap over al dat geld. Daarnaast zal RWE Essent gedeeltelijk betalen met de reserves van Essent. Essent kost voor dat deel RWE niets. Essent wordt dus gedeeltelijk gegeven in plaats van verkocht. Daar zit dus weinig maatschappelijk rendement bij.

De Limburgse overheden zitten er na de verkoop warmpjes bij. Al moeten we maar afwachten of ze dit geld goed weten te beleggen en te besteden. Daarbij is een belangrijk motief dat er (boven het jaarlijkse dividend?) geld vrij komt voor de stimulering van de economie. Maar RWE wil zeker weer winst gaan maken met de Essent - onderdelen, de kosten van de aankoop terugverdienen en eventueel de reserves weer aanvullen. Daarvoor zullen in de tarieven weer forse winstmarges worden ingebouwd. Dus de consument betaalt weer meer. Daar hoeven we niet zo blij mee te zijn.

En is RWE een betere energieproducent? Duidelijk is dat RWE nog tientallen jaren bruinkool zal gebruiken voor de productie van de elektriciteit (en wellicht ook voor de export naar Limburg). Dat is niet alleen een probleem voor het landschap vlak over de grens en de grondwaterstromen tot in Limburg. Bruinkool produceert ongebreidelde hoeveelheden CO2 en dat is een van de grootste oorzaken van de klimaatverandering. Essent maakt ook stroom uit fossiele brandstoffen, maar probeert ook steeds meer groene stroom te produceren. Het is echter helemaal niet zeker of de verduurzaming van de elektriciteitsproductie zal doorzetten met RWE aan het roer.

Het is al met al beter dat Essent niet wordt verkocht. De duurzame productie van elektriciteit kan onder de huidige eigendomsverhoudingen van overheidswege meer rechtstreeks worden gestimuleerd. Zonder verkoop zullen de tarieven niet extra stijgen. En als de overheden het werkelijk goed voorhebben met de Limburgse economie, dan zouden de tarieven ook naar beneden toe kunnen worden bijgesteld door de jaarlijkse E 100 miljoen dividend niet op te eisen en in de tarieven te verrekenen. Daar profiteren iedere burger en ieder bedrijf rechtstreeks van. Maar waarschijnlijk is bij onze bestuurders het hemd nader dan de rok?

Ps.: deze opiniebijdrage is op 13 januari 2009 grotendeels gepubliceerd op de opiniepagina van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad.

Bericht bestuur GroenLinks Heerlen

Onderstaand bericht is op 17 februari jl. uitgegaan vanuit het afdelingsbestuur van GroenLinks in Heerlen e.o. Het is een korte kennisgeving van de discussie die onlangs in de ledenvergadering heeft plaatsgevonden:

De ALV discussieert

Op 19 januari is de afdelingsledenvergadering van GroenLinks Heerlen e.o. bijeen geweest. Na de gebruikelijke huishoudelijke zaken, zoals de vaststelling van de jaarrekening 2008 en de goedkeuring van de begroting 2009, en de voorbereiding voor de gemeenteraadsverkiezingen 2010, is uitvoerig gediscussieerd over de steun van de fractie aan het burgerinitiatief tegen de komst van Exodus aan de Beersdalweg. De meningen hierover liepen uiteen. Uiteindelijk was de meerderheid van de leden van mening dat op een andere wijze tegen de behandeling van het burgerinitiatief door het college van B&W geprotesteerd had kunnen worden. Immers, de komst van Exodus werd door de fractie wel gesteund; dit tot tevredenheid van de afdelingsledenvergadering.

Het bestuur zal er op toezien dat belangrijke politieke kwesties voortaan tijdig ter discussie worden gesteld.

De volgende afdelingsledenvergadering zal worden gehouden op maandag 20 april. Het bestuur van de afdeling GroenLinks Heerlen e.o. Ik voeg vooralsnog niets toe aan dit bericht omdat ik niet de woordvoerder van het bestuur noch de fractie ben. Dit bericht is ook op de website van GroenLinks Heerlen geplaatst.

Werkgroep Latijns Amerika organiseert Colombia - avond

In goede herinnering Jos van Genderen

"Hoe lang al heb je niets meer van Jos gehoord?" vroeg Jeanette me. "Meer dan een week geleden, anderhalf?", antwoordde ik gisteravond. Ik kreeg zijn laatste e-mailbericht op zondag 18 januari, waarin hij onder andere schreef: "Ik ben op 2 januari met een stevige griep van vakantie thuisgekomen en heb moeite om dit bericht te typen. Mijn handen doen pijn. Ik hoop er binnenkort wat beter over te kunnen praten. Groetjes, Jos."Ik stuurde hem nog snel een antwoord: "Dag Jos, van harte beterschap en doe maar rustig aan (voor zover het werk het toelaat). Groeten, Harrie." Niet verder bij stilgestaan... Dat "Dag Jos" is definitief geworden. Onvoorstelbaar. Wat een diep treurig bericht. Jos is plotseling overleden na een korte periode van ziek zijn. Een ziekte die veel verraderlijker bleek te zijn dan griep. Ook voor de artsen in het ziekenhuis.

Ik ken Jos vooral als secretaris van de Fietsersbond Parkstad Limburg. Deze functie heeft hij jarenlang vervuld. Jos deed mee in de overleggen met de gemeente over fietsknelpunten en beleidsplannen. Hij maakte zich sterk voor recreatieve fietsroutes, onder andere bij Parkstad Limburg. Jos heeft onderzoek gedaan naar een goede plek voor een bewaakte fietsenstalling in Heerlen Centrum. En toen het te lang duurde, voerde hij actie door zelf een bewaakte fietsenstalling te beginnen tijdens de Jaormert. Jos heeft jarenlang de fietslicht - reparatieactie getrokken. Hij stond aan de basis van de jaarlijkse ROVL campagne om fietsverlichting uit te delen aan brugklassers. Ook op landelijk niveau heeft hij zich voor de fietser ingezet, onder andere door met een meetfiets routes te keuren. Als secretaris had hij regelmatig contact met de landelijke Kaderondersteuning. Met grote betrokkenheid ontwikkelde hij zijn plannen en legde die voor. En natuurlijk wond hij zich vaker op over onveilige en oncomfortabele situaties. Sprak daar ook de gemeente op aan. Betrokkenheid, dat toonde hij. Voor mij was hij een fijne teamplayer waar het goed en plezierig mee samenwerken was.

Niet alleen was Jos een gepassioneerd fietser en actief voor de Fietsersbond. Hij zette zich met hart en ziel in voor de Huurdersvereniging Op het Zuiden. Van de afdeling Parkstad was hij voorzitter. Hij was actief voor Warchild. En tot voor enkele jaren was Jos actief in D66. Het krijgen van een vaste baan wilde Jos maar niet lukken. Veel tijdelijk werk heeft hij gehad en daarvoor ook opleidingen gevolgd. Hij was geschoold in sociale dienstwerk en arbeidsbemiddeling. Hij was dan ook erg in zijn nopjes dat hij een half jaar geleden een fijne baan kreeg bij het ministerie voor sociale zaken. Daarvoor was hij driedubbel gemotiveerd. Het heeft niet lang mogen duren.

Jos van Genderen overleed op donderdag 5 februari 's morgens vroeg op 44 jarige leeftijd in het Atrium ziekenhuis in Heerlen. Waarschijnlijk begaf zijn hart het. Op dinsdag 10 februari om 14.00 uur vond in de H. Pancratiuskerk in Heerlen Centrum zijn uitvaartmis plaats. Het Pancratiuskoor, waar hij ook in zong, heeft de mis opgeluisterd.

Ik wens zijn zussen en verdere familie, zijn (oud)vriendin Jeanette en zijn goeie vriend Lars heel veel sterkte toe met het verbijten van hun verdriet. Mogen zij, net als dat ik dat zal doen, van Jos veel goede herinneringen bewaren.

De opheffing van Fortuna SC

Ik ben dan wel ten hoogste een samenvattingsfan van het Limburgse voetbal, ik kan het niet laten om toch een paar zaken toe te voegen aan de discussie over de opheffing van de Sittard-Geleense voetbalclub Fortuna SC. Want een ding is duidelijk: er is in de praktijk helemaal geen sprake van een fusie met Roda JC. Daarom hoeven die twee Roda - stichtingen ook niet zo moeilijk te doen. In essentie moeten ze beslissen over iets relatief ondergeschikts als een nieuwe naam. En die moet lekker bekken zodat een componist daar weer een nieuw clublied op kan dichten.

Het lijkt er sterk op dat niet de voetbalfan de beslissingen neemt, maar het bedrijfsleven. En verder heeft het proces dat nu gaande is, alles weg van manipulatieve machtspolitiek. Grote druk op het besluitvormingsproces zetten zodat eens rustig alle argumenten op een rijtje zetten niet wordt toegestaan. Mooie voorspellingen doen, waarbij de glazen bol het medium is. Met een woordkeuze als 'fusie' de gang van zaken verdoezelen. Niet nuanceren maar heel handig als enig alternatief een doemscenario kiezen: "Over een jaar speelt Roda eerste divisie en bestaat Fortuna wegens een algeheel faillissement helemaal niet meer". Alleen de te verwachten miljoenen euro's tellen. En die vindt men zo belangrijk dat ook daar het enige voorbehoud wordt gemaakt voor het sportieve welslagen. Sterker nog, nu al dekt men zich in tegen te hoge verwachtingen over de sponsoring van het bedrijfsleven en daarmee over het slagen van het project.

Waar hebben we het eigenlijk over? Over twee sportclubs die meedoen aan een competitie. Volgens de plannenmakers telt alleen het linker rijtje. Dat bepaalt het succes van de club. Maar geen linker rijtje zonder rechter rijtje. En geen promotie zonder degradatie. Minder goede prestaties mogen blijkbaar niet, terwijl die onlosmakelijk zijn verbonden aan goede prestaties. Waarom niet alles wat bescheidener? Zoals bijvoorbeeld de salarissen van de voetballers. Want te vaak blijkt dat het beschikbare geld of salaris wel meetelt, maar niet doorslaggevend is. Voor de voetballers van Fortuna is het dubbel sneu. Op één na lopen alle contracten aan het einde van het seizoen af. En zullen de nieuwe bazen voldoende overtuigd zijn van hun voetbalkwaliteiten om te kunnen meedraaien in de top van de eredivisie? Als het grote geld er mocht komen, dan zullen er ook nieuwe spelers worden aangetrokken, en dan mag menig Roda-speler ook voor zijn basisplaats vrezen.

En het publiek? Daar hoeft het niet zo hard voor. Daar ligt blijkbaar ook geen doelstelling. Het Roda - stadion is nu ook al heel redelijk gevuld. Daarbij begrijp ik de identificatie met deze club niet zo goed. Vaak staat er amper een Nederlander op het veld, wil zwijgen een jongen uit de streek. Daar zou volgens mij ook een betere toekomst voor Fortuna liggen. Maak van Fortuna niet zo maar een satelliet- of opleidingsclub voor Roda. Laat bij Fortuna de beste amateurs en beloften uit Limburg en de Euregio met een semi-profcontract spelen. Ik durf met een terugblik naar het verleden te beweren dat in deze omgeving genoeg goede jonge voetballers beschikbaar zijn. Daarmee kan het publiek zich ook identificeren. En daarvoor is de eerste divisie gewoon een goede competitie.

Geert Wilders wordt vervolgd!

Het Openbaar Ministerie gaat Geert Wilders vervolgen voor zijn uitspraken tegen moslims e.d. Dat gebeurt op basis van een uitspraak van het Gerechtshof van Amsterdam, die donderdag 22 januari jl. bekend is gemaakt. Geert Wilders reageert met de opmerking dat het een zwarte dag is voor de democratie. Maar voor wie het objectief bekijkt, is dit een hele positieve wending voor onze democratie en een succes voor onze rechtstaat.

Wat gaat gebeuren is dat Geert Wilders verantwoording gaat afleggen voor zijn uitspraken. Uitspraken die zeer discutabel zijn en daarom ook terecht aan de rechter ter beoordeling worden voorgelegd. Daar is onze wet op ingericht. Binnen het parlement is Geert Wilders vanzelfsprekend onschendbaar. In de Tweede Kamer moeten zijn collega's het debat met hem aangaan. Maar het kan niet zo zijn dat Geert Wilders ook buiten het parlement 'onkwetsbaar' is en een onbegrensd beroep kan doen op de in de Grondwet verankerde vrijheid van meningsuiting. Dit grondrecht is samengevat in artikel 1 van de Grondwet, samen met de andere grondrechten. Deze grondrechten zijn gelijkwaardig aan elkaar. Uitingen die worden gedaan in het kader van de vrijheid van meningsuiting, zullen dus moeten worden gedaan in respect tot de andere grondrechten. Men kan deze vergelijking en daarmee de uitingen aan de rechters ter toetsing voorleggen.

Aan parlementariërs kan weliswaar meer vrijheid van meningsuiting worden toegekend; het plaatst hen niet boven de wet. Het gelijkheidsbeginsel blijft dus ook van toepassing voor parlementariërs en zij zullen net als iedereen in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Dus kan ook een parlementslid ter verantwoording worden geroepen als hij beledigingen uit en oproept tot ongelijke behandeling en discriminatie. Dat dit in het geval Wilders nu ook daadwerkelijk gaat gebeuren is een overwinning van onze rechtstaat. De rechter zal nu vanuit zijn onafhankelijke positie oordelen en de uitingen van Geert Wilders toetsen aan de wet. Uit oogpunt van de rechtsgang is dit altijd al beter dan dat het Openbaar Ministerie het eigenstandige besluit neemt, niet tot vervolging over te gaan.

Daarbij verwacht ik (en dat is niet objectief) dat Geert Wilders zich wel degelijk schuldig en ook strafbaar heeft gemaakt. Ik baseer mij daarbij op een Juridische analyse van de uitspraken van Wilders van de Vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie Art. 1, van april 2008. De feitelijk uitingen van Wilders geven voldoende aanleiding te veronderstellen dat hij te ver is gegaan. Zijn uitspraken zijn namelijk zeer vergelijkbaar met uitingen die eerder wel als ontoelaatbaar bestraft zijn. Wilders is tot nu toe vooral beschermd geweest door zijn vermeende grotere vrijheid van meningsuiting omdat hij parlementslid is. Deze ruimere interpretatie wordt ook gegeven aan kunstenaars, geestelijken, journalisten en opiniemakers en als we zo door gaan uiteindelijk aan iedereen? Daarbij heeft er een behoorlijke oprekking plaatsgevonden van wat wel en niet binnen de vrijheid van meningsuiting wordt toegestaan. Er zullen dus wellicht nu nieuwe grenzen worden getrokken.

Met dit proces is het naar mijn mening niet de bedoeling dat Geert Wilders niet meer gebruik kan maken van zijn vrijheid van meningsuiting. Hij kan nog steeds zijn mening uiten, maar wel wat minder beledigend / discriminerend en hopelijk ook wat meer genuanceerd.

Ps.: zie ook mijn bijdrage op mijn weblog Harrie Winteraeken online (www.hwinteraeken.blogspot.com) op 17 augustus 2008: "Wilders wordt (nog) niet vervolgd voor Fitna en uitlatingen in kranten", eveneens gepubliceerd in mijn Berichten Vanaf de Zijlijn nummer 8 van augustus 2008.

|Vanaf de zijlijn een uitgave van Harrie  |
|Winteraeken. Ik wil zo nu en dan mijn    |
|mening, commentaar en/of advies geven. En|
|dat bundelen wat me de laatste tijd bij  |
|m'n maatschappelijke activiteiten bezig  |
|heeft gehouden.                          |
|Dat doe ik Vanaf de zijlijn. Een beetje  |
|als politicus buiten dienst of met de    |
|vut. Dat is op zich wel makkelijk praten,|
|niet zelf op het speelveld actief zijn.  |
|Maar de coach staat ook niet op het veld |
|en een coach is toch ook een respectabele|
|functie?                                 |
|En eigenlijk hoop ik dat mijn stukjes    |
|meestal ook aardig en interessant om te  |
|lezen zijn.                              |
|                                         |
|Vanaf de zijlijn wordt met b.c.c.        |
|verstuurd om de oneigenlijke verspreiding|
|van e-mailadressen tegen te gaan.        |
|Abonnees worden uitgenodigd om mee te    |
|werken aan de verdere verspreiding van   |
|Vanaf de zijlijn. Dit kan door deze door |
|te sturen. Ook houd ik mij aanbevolen    |
|voor adressen van nieuwe belangstellenden|
|via hwinteraeken@hotmail.com. Overigens  |
|zijn veel van mijn schrijfsels ook te    |
|vinden op mijn weblog                    |
|www.hwinteraeken.blogspot.com.           |
|Uw reactie wordt op prijs gesteld. En als|
|u Vanaf de zijlijn niet meer wenst te    |
|ontvangen, dan is een berichtje          |
|voldoende. Overigens bestaat de          |
|mogelijkheid dat er ook andere           |
|(GroenLinkse) berichten worden verzonden |
|via dit elektronische adressenbestand.   |

-----------------------

Nummer 11, februari 2009

---- --