Hulpverleningsdienst Groningen


Brand in bulkopslagen lastig te bestrijden

Gepubliceerd: 28 februari 2009, 16:26

Het is voor de brandweer lastig om branden in broeigevoelige bulkopslagen te bestrijden. Dat is een van de conclusies uit onderzoek dat is uitgevoerd door de regionale brandweer Groningen. De wetgeving biedt onvoldoende aanknopingspunten om de regels in vergunningen aan te scherpen. De regionale brandweer Groningen vraagt hier aandacht voor bij het ministerie van VROM en het landelijke Veiligheidsberaad.

Naar aanleiding van de brand in de Eemshaven (juli 2007) en andere recente papier- en kunststofbranden in de regio is dit onderzoek uitgevoerd. Daarbij zijn elf bedrijven (bulkopslagen) uit de provincie bezocht, waar brand door broei kan ontstaan. De brandwerendheid van een brandcompartiment bij dit soort bedrijven biedt niet de benodigde bescherming om brandoverslag naar een ander gedeelte te voorkomen. In de bouwregelgeving zijn hierover onvoldoende bepalingen opgenomen. De kans dat hierdoor een behoorlijke brand ontstaat is daardoor groot.

Langdurig optreden brandweer
Een brand van deze omvang kan grote milieu- en rookoverlast veroorzaken. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat een langdurige inzet van mensen en materieel nodig is om de brand te bestrijden. De hoofddraagconstructies van dit soort bedrijven zijn niet bestand tegen een langdurige vuurbelasting, waardoor de kans op bezwijken van het dak erg groot is. Omwille van de eigen veiligheid zal de brandweer dan ook defensief optreden. Dit betekent dat er mogelijk geen binnenaanval gedaan wordt.

Onderzoek
Het doel van het onderzoek was om de risico's van dit soort bulkopslagen inzichtelijk te maken. In algemene zin kan worden gesteld dat voor elke inrichting verbeterpunten te benoemen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de grootte van brandcompartimenten, de maximale opslagcapaciteit, verpakkingswijze van producten en andere vergunningtechnische zaken. De regionale brandweer zal zich in samenwerking met de lokale korpsen buigen over de vervolgstappen.

Broei
Broei is een proces waarbij warmte wordt geproduceerd door schimmelvorming in combinatie met zuurstof en organisch materiaal (o.a. houtsnippers, kolen of plastic waarin zich organisch materiaal bevindt). Broei bij bulkopslagen heeft in het verleden geleid tot een aantal grote branden in onze regio, waarbij veel brandweerinzet nodig was.