Ingezonden persbericht


KONINKLIJKE VERLOVING IN BLAUW BLOED

Blauw Bloed, 28 januari om 19:35 uur op Nederland 2 Presentatie: Jeroen Snel

Op zaterdag 28 januari besteedt Blauw Bloed ruim aandacht aan de verloving van de Zweedse kroonprinses Victoria met Daniel Westling. Het paar maakte afgelopen dinsdag bekend in het voorjaar van 2010 te zullen trouwen. Uiteraard heeft Blauw Bloed alle beelden en meer achtergrondinformatie, inclusief een gesprek met de bekende Zweedse royaltydeskundige Catarina Hurtig. Zij volgt prinses Victoria al jarenlang op de voet.

Verder opende koningin Beatrix, die net terug is van haar wintersportvakantie in Lech, dinsdag in de Kunsthal in Rotterdam een tentoonstelling over het 200-jarig bestaan van de Prix de Rome. Deze oudste en meest prestigieuze kunst- en architectuurprijs van Nederland werd in 1808 ingesteld door Lodewijk Napoleon, een koninklijke voorganger van Beatrix. De koningin, zelf een groot kunstliefhebster, nam in de Kunsthal uitgebreid de tijd om de tentoongestelde werken te bewonderen.

Presentator Jeroen Snel sprak in Londen met Sarah Ferguson, de hertogin van York en beter bekend als de ex-vrouw van Prins Andrew. Zij heeft bepaald niet stil gezeten. Zo is Sarah ambassadeur van dieetclub Weight Watchers, schreef ze een aantal boeken over een klein pratend helikoptertje en zet ze zich vol overgave in voor diverse goede doelen. Alsof dat niet genoeg is, heeft 'Fergie' zich nu op de filmwereld gestort. Zo is ze als producer betrokken bij de film The Young Victoria. Een portret van deze bijzondere vrouw.

Ook woonde Blauw Bloed een bijzondere boekpresentatie bij op paleis Soestdijk. Pieter van Vollenhoven nam daar het eerste boek in ontvangst over de geschiedenis van het paleis, dat van oudsher een enorme verbondenheid kent met de Oranjes. Prinses Margriet vertelt in het voorwoord over haar band met haar 'ouderlijk paleis'.

Daarnaast een bijzonder interview met Sietze Visser. Als 15-jarige boerenzoon werd hij door prins Bernhard aangenomen als butler op kasteel Warmelo in Diepenheim. Daar werkte hij voor Armgard, de moeder van prins Bernhard, en haar levensgezel, de wit-Russische kolonel Patchoulijev. De Friese jongeman had het niet altijd even makkelijk: zo moest hij leren om op schoenen te lopen, want hij was alleen klompen gewend.

Bijgevoegd een foto van het verloofde Zweedse paar: kroonprinses Victoria en Daniel Westling.

---

Noot voor redactie,