Ministerie van Defensie

Landmacht

Eerste verstelbare krukken voor Afghaans kind

28 februari 2009, 11.28 uur

Een Afghaans jongetje kon gisteren op de eerste verstelbare krukken Kamp Holland aflopen. Fysiotherapeut kapitein Egon hielp het Afghaanse jochie met zijn eerste voorzichtige stapjes op de nieuwe krukken. De Afghaanse maker van de krukken overhandigde samen met militairen van de Australian Trade and Training School de eerste verstelbare hulpmiddelen aan het hospitaal op Kamp Holland, Tarin Kowt.

"We zijn echt heel erg blij met deze nieuwe krukken, want de oude zorgden vaak voor frustratie", aldus kapitein Egon, fysiotherapeut bij Role 2, het Nederlandse hospitaal. "De oude krukken waren niet verstelbaar waardoor vaak stukken afgezaagd moesten worden." Ook ging de kwaliteit van de krukken hierdoor achteruit.

Nieuw model

In het nieuwe model van de krukken zitten moertjes waardoor ze makkelijk te verstellen zijn. "We kunnen ze nu direct aanpassen waardoor de revalidatie van de patiënten sneller kan beginnen. Soms moesten mensen een dag langer in het hospitaal blijven omdat de krukken nog niet op maat waren.", vertelt Egon trots.

Toen kapitein Egon de mensen van de Australische vakschool over het probleem vertelde, boden ze direct hulp aan. Op de Australian Trade and Training School worden Afghanen in 8 weken opgeleid tot timmerman of loodgieter. Ook worden er cursussen metaalbewerking gegeven.

Winnaar

De Australische instructeur Duncan ontwierp krukken en legde die aan de aspirant-timmermannen voor. Degene die de beste krukken wist te maken, krijgt van de Australiërs hulp bij het opstarten van een eigen bedrijfje. De winnaar kon gisteren 12 paar kinderkrukken en 12 paar krukken voor volwassenen aan Egon overhandigen.

Het Nederlandse hospitaal heeft inmiddels een aanbesteding gedaan bij de ATTS om de komende zes maanden nog meer krukken te leveren. In de toekomst moeten er ook krukken naar het hospitaal van Tarin Kowt en hulpposten gaan.