Politie Groningen

Zaterdag 28 februari 2009

Provincie Groningen, 28-02-2009

Groningen: fietser geslagen

Een 25-jarige fietser kreeg vrijdagmorgen in Groningen een knal in het gezicht van een voorbijganger, kort nadat hij bij de Oosterweg met zijn tweewieler was gevallen. De man was door de valpartij enkele krachttermen ontglipt. Een voorbijganger meende dat deze aan zijn adres waren bestemd en ging verhaal halen bij de gevallen fietser. Pogingen van het slachtoffer de belager duidelijk te maken dat de krachttermen niet voor hem waren bedoeld, hadden geen effect. Hij kreeg als reactie een vuistslag in het gelaat. De verdachte kon even verderop door de politie worden gearresteerd. Deze, een 25-jarige inwoner van Hoogezand, gaf als verklaring dat hij de fietser even had getikt omdat deze niet meer bewoog. Tegen hem is proces-verbaal wegens mishandeling opgemaakt.

Groningen: auto kwijt

Een 29-jarige inwoner van Groningen is voorlopig zijn auto kwijt. Agenten hadden de man vrijdagmiddag bij de Schuitemakersstraat zn auto zien parkeren en hem even opgewacht omdat hij nog een boete moest betalen. Op het bureau bleek dat de man niet over een rijbewijs beschikte en dat hij daarvoor al diverse keren was bekeurd. In overleg met Justitie werd vervolgens de auto van de man in beslag genomen.

Groningen: vrouwen aangehouden bij mishandeling

Agenten konden zaterdagochtend vroeg erger voorkomen tijdens een mishandeling door een groep vrouwen in de Peperstraat. Een groep van vier vrouwen was een vijfde vrouw te lijf gegaan na een onenigheid. Toen de politiemensen aankwamen lagen de plukken haar op straat en zou het slachtoffer met de hak van een schoen worden bewerkt. De vier verdachten, in leeftijd variërend van 20 tot en met 29 jaar en afkomstig uit Groningen en Marum, werden aangehouden. Een van de verdachten gaf op het politiebureau bji herhaling een valse naam op. Het 25-jarige uit Groningen afkomstige slachtoffer was te emotioneel om aangifte te doen en werd door de politie naar huis gebracht.

Groningen/Appingedam/Oude Pekela: alcomobilisten er vandoor

Een 24-jarige automobilist uit Groningen raakte vrijdagnacht volledig uit de koers in een bocht bij de sluizen op de Florakade. De man botste met de, van zijn ouders geleende, auto tegen een lantaarnpaal waarna de wagen achterstevoren op een fietspad tot stilstand kwam. De man stapte daarna bij enkele andere personen in een auto en reed weg. De gewaarschuwde politie achterhaalde deze wagen op de Oosterhamrikkade. Bij de 24-jarige man werd een promillage van ruim 0,8 vastgesteld, vier keer teveel voor een zogenoemd beginnend bestuurder. Bovendien was de Groninger een half jaar terug juist veroordeeld wegens rijden onder invloed. Tegen hem wordt opnieuw proces-verbaal opgemaakt, nu met een extra verbaal omdat hij er na het ongeluk vandoor was gegaan.

In Appingedam ging het vrijdagmiddag mis met een 36-jarige automobilist uit Delfzijl. De man botste op de Farmsumerweg tegen een boom waarna hij wegliep, volgens zijn latere verklaring om hulp te halen. Ook de Delfzijlster werd door de politie getraceerd. Ademanalyse wees een promillage van 0,7 uit. Ook deze bestuurder was in het verleden eerder geverbaliseerd wegens rijden onder invloed. Tegen hem wordt dubbel proces-verbaal opgemaakt: voor het rijden onder invloed en omdat hij er vandoor was gegaan. Datzelfde overkwam een 43-jarige inwoner van Oude Pekela. Deze automobilist raakte vrijdagmiddag op de Raadhuisweg net buiten het dorp ter hoogte van de Emergoweg in een bocht in een slip en botste tegen een aantal bomen. De bestuurder ging er in eerste instantie lopend vandoor en kreeg later een lift naar huis. Daar werd hij door de politie achterhaald. De man bleek iets meer dan 1 promille alcohol in zijn bloed te hebben.s Mans auto is total loss. De bestuurder zelf had enkele schaafwonden.

Muntendam: man en vrouw aangehouden

Een man en vrouw, wonend in Muntendam, werden vrijdagnacht door de politie aangehouden en ingesloten nadat ze elkaar in hun woning te lijf waren gegaan. Volgens de 33-jarige man zou zijn vriendin hem met een mes in de arm hebben gestoken, de 4 jaar oudere vrouw beweerde tegenover de agenten dat haar vriend haar naar de keel was gevlogen. In de woning werd een mes in beslag genomen. Nader onderzoek wordt ingesteld.

Stadskanaal: inbrekers aangehouden

Dankzij een getuige kon de politie vrijdagavond in Stadskanaal twee jeugdige inbrekers van 15 en 16 jaar in de kraag grijpen. De getuige zag dat twee jongens bezig waren bij een kiosk aan de Hoveniersweg in het Pagedal in te breken. Ze gingen er op een fiets vandoor toen ze doorkregen dat iemand hen zag. De politie ontdekte het tweetal even later in de omgeving. Ze hadden een plastic tas met allerlei inbrekersgereedschap bij zich. Op het politiebureau gaven ze hun inbraakpoging toe. Een van de fietsen van de jongens bleek te zijn gestolen. De ouders van de uit Stadskanaal afkomstige knapen zijn door de politie geïnformeerd.

Oude Pekela: bejaarde vrouw mishandeld

Een 78-jarige inwoonster van Oude Pekela werd vrijdagavond mishandeld door haar ex-schoonzoon. De man kwam de woning van de vrouw aan de Veerstraat binnen, schold haar uit en bedreigde haar waarna hij haar zou hebben gestompt en naar de keel hebben gegrepen. Hij zou ook het hondje van het slachtoffer hebben mishandeld. Nadat een dochter van de bejaarde vrouw had ingegrepen, zou de man weg zijn gegaan. Hij werd even later door de politie in zijn woning aangehouden. De Pekelder is ingesloten en moet nog worden verhoord.

Provincie Groningen: onder invloed

Een 45-jarige inwoner van de gemeente Marum werd vrijdagnacht op de Wendsteinweg in Marum aangehouden omdat hij onder invloed op een scooter reed. De man had zijn rijbewijs nog maar onlangs teruggekregen van Justitie nadat hij eveneens onder invloed van drank bij een aanrijding was betrokken. De man bleek nu een promillage van 1,4 te hebben. Zijn rijbewijs is opnieuw ingevorderd. Een 46-jarige automobilist uit Groningen liep vrijdagnacht in zijn woonplaats eveneens tegen de lamp. Agenten zagen de man slingerend over het Damsterdiep rijden. Bij controle kwam een promillage van 1,5 tevoorschijn, vier keer de limiet. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Een 33-jarige inwoner van Scheemda kan eveneens naar vervangend vervoer omzien. De automobilist werd vrijdagnacht in Winschoten gecontroleerd waarbij een promillage van 1,3 werd vastgesteld. De man net zijn rijbewijs terug nadat hij in juli vorig jaar onder invloed van alcohol een aanrijding had gehad.