Burgemeesters: 'Verbied terugkeer pedofielen'

HILVERSUM - Een grote meerderheid van de burgemeesters wil een wettelijk tterugkeerverbod voor pedofielen in hun gemeente. Dit blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma EénVandaag onder twintig burgemeesters. Met het verbod willen ze voorkomen dat veroordeelde pedofielen na hun vrijlating weer in de wijk gaan wonen waar ze kinderen hebben misbruikt.

Burgemeester Wolfsen van Utrecht pleitte vorig jaar voor een terugkeerverbod. Dit was naar aanleiding van een veroordeelde pedoseksueel die terug wilde keren naar de flat waar ook zijn slachtoffertje woonde. Een meerderheid van 70 procent van de ondervraagde burgemeesters is het met Wolfsen eens en wil een terugkeerverbod.

Informatie

Een ander probleem waar Wolfsen tegenaan liep was het feit dat hij niet van te voren door Justitie was geïnformeerd over de vrijlating van de pedofiel. Vorige maand liet minister Hirsch Ballin van Justitie weten voortaan de burgemeesters te zullen waarschuwen als er een vrijgekomen pedoseksueel zich in hun gemeente vestigt. De ondervraagde burgemeesters vinden dit echter niet genoeg. Een meerderheid van 65 procent wil ook bericht krijgen als iemand in hun gemeente nog niet is veroordeeld maar slechts wordt verdacht van pedofilie.

Woningbouw

Op de vraag wat de burgemeesters met de verkregen informatie van Justitie gaan doen, laat de helft weten er voor te willen zorgen dat de pedofiel buiten kinderrijke buurten of scholen komt te wonen. Zij willen daarom ook de informatie delen met de woningbouwverenging.

Proef

Dit najaar start Reclassering Nederland in Den Bosch met een proef van intensieve begeleiding van vrijgekomen pedofielen door buddy's. 80 Procent van de burgemeesters vindt dat het niet bij deze proef moet blijven en wil dat de begeleiding landelijk wordt ingevoerd.


Noot voor de redactie,