Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


27 feb 2009

Winkeliers willen meer politie in probleemwijken

Winkeliers zien kansen om meer te ondernemen in probleemwijken, maar volgens het Platform Detailhandel Nederland is meer toezicht van de politie hiervoor een voorwaarde. De wijkagent is een succes, maar meer politie is hard nodig.

Het Platform Detailhandel Nederland stelt vast dat extra ondersteuning van de probleemwijkenaanpak hard nodig is. Politie is op sommige plaatsen te weinig of zelfs helemaal niet aanwezig. De toegezegde 500 extra wijkagenten in het regeerakkoord zijn ontoereikend.

Voor de leefbaarheid is de aanwezigheid van winkels belangrijk. Het winkelcentrum is het hart van de wijk. Een veilig winkelklimaat leidt tot minder schade, minder verpaupering, sterkere sociale samenhang, meer ondernemerschap en een betere werkgelegenheid.

In de probleemwijken zijn circa 12.000 winkels gevestigd die 70.000 banen opleveren. Criminaliteit kost de detailhandel in deze wijken naar schatting 100 miljoen euro per jaar. De winstmarges van winkeliers staan onder druk door winkelcriminaliteit. Hierdoor dreigen winkeliers weg te trekken uit probleemwijken wat verdere verloedering tot gevolg heeft, waarschuwt het platform.