Ingezonden persbericht



Polderwachter op de Fiets en Wandelbeurs
Boswachter zonder bos, maar met weilanden

Iemand die op stormachtige nachten eenzaam de wacht houdt op een bedreigde dijk. Dat stelt u zich wellicht voor bij de functie van een Polderwachter. Of heel misschien heeft u wel eens een waterkonijn gegeten ergens in een klein restaurant in Vlaanderen. Dan weet u wellicht ook dat het beestje dat toen op uw bord lag helemaal geen konijn was maar een muskusrat gevangen door een muskusrattenvanger die de Vlamingen een polderwachter noemen. Maar Marcel Bleekendaal, Nederlands enige echte polderwachter, bewaakt geen dijken, hoewel hij zelf daar misschien anders over denkt, en hij vangt ook geen muskusratten. Hoewel hij ze ook wel heeft gegeten behoort het vlees van dit polderdier al helemaal niet tot zijn favoriete kost. Nee het werk van de Nederlandse polderwachter is nog het meest te vergelijken met dat van een boswachter, maar dan zonder bos.

De functie van polderwachter ontstond in 2003 en was het gevolg van een onderzoek dat de kunstenaar Marcel Bleekendaal in de jaren daarvoor had uitgevoerd naar de 'betekenisvolle plaatsen' in de Utrechtse veenpolders, in de directe omgeving van zijn woonplaats Maarsen.

"Als beeldend kunstenaar was mijn eerste reactie om de plekken waar ik op stuitte te voorzien van tekens, monumentale liefst. Ik heb daar ook een plan voor ontwikkeld. Toen dat te duur bleek ben ik opnieuw gaan nadenken en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het polderlandschap eigen lijk niet gevuld hoefde te worden met fysieke elementen. De polder zelf werd steeds meer het kunstwerk. En net als alle goede kunst is het alleen maar zaak dat je er goed naar leert kijken. En dat is wat ik nu als kunstenaar doe ik leer de mensen naar de polder kijken. Ik vertel verhalen en schep en onthul daarmee een kunstwerk. En het mooiste is nog dat dat kunstwerk levend is en blijft."

De polderwachter is dus een wandelend kunstwerk. GeĂŻntroduceerd door zijn maker om het landschap niet verder te vullen met fysieke objecten vertelt hij over de polder. De polderwachter is even aanwezig, werkt aan een imaginair beeld en verdwijnt dan weer. Hij laat niets anders achter dan zijn voetstappen.

Een polderwachter is een boswachter zonder bos, maar met weilanden. De polderwachter maakt wandelingen in de polder, op klompen en altijd met een polsstok. Als 'beeldend kunstenaar' werkt hij aan de verbeelding van de polder. Niet met objecten, niet met schilderijen, maar met mooie, spannende verhalen en af en toe een indrukwekkende gebeurtenis.

Voor meer informatie over de Fiets en Wandelbeurs: www.fietsenwandelbeurs.nl


---

Noot voor de redactie,