Ingezonden persbericht


+++ PERSBERICHT +++

Rotterdam, 13 februari 2009

Uitgeverij Douane presenteert nieuwe dichtbundel van Juan Heinsohn Huala

Op zaterdag 28 februari 2009 verschijnt bij uitgeverij Douane de nieuwe dichtbundel van Juan Heinsohn Huala: verblijf op papier. De bundel wordt om 15.00 uur gepresenteerd in het theater in de kelder van Boekhandel Selexyz Donner, Lijnbaan 150, Rotterdam. Aan het programma werken mee: Lodewijk Ouwens (dichter en presentator), Herman Divendal (directeur Aida Nederland) en de dichters Marco Nijmeijer, Jantine Dijkstra en Jana Beranová, de nieuwe stadsdichter. De muziek wordt verzorgd door Alejandro Arrate (piano) en Macarena Pizarro (zang).

verblijf op papier laat in vogelvlucht, in geserreerde, even trefzekere als mysterieuze bewoordingen zien dat ons verblijf als mensen en het verblijf van woorden even kwetsbaar zijn: in beide gevallen is sprake van een 'verblijf op papier' dat ingetrokken of verbrand kan worden. Maar de poëzie is óók onkwetsbaar, zoals het kerngedicht 'poëzie' laat zien, met de slotregels: 'de bestemming van de woorden: meer zijn dan de bestemming van ons'. Juan Heinsohn Huala laat zien dat taal en poëzie weerloos en onverslaanbaar kunnen zijn, zwak en krachtig tegelijk. Hij laat daarmee een geluid horen dat anders klinkt - de schrille klank van mensen en woorden in levensgevaar, in zijn eigen Chili, in Nazi-Duitsland, in Palestina, overal.

Juan Heinsohn Huala, beeldend kunstenaar, dichter en organisator, werd in 1958 geboren in La Unión, een klein stadje in het zuiden van Chili. Na de vrijlating van zijn vader vluchtte de familie in 1978 naar Argentinië. Een jaar later werd ze uitgenodigd om naar Nederland te komen. Tussen 1980 en 1988 publiceerde Heinsohn, samen met andere Chileense jongeren, het tijdschrift America Joven, een Spaanstalig blad over cultuur en literatuur. In deze periode publiceerde hij ook gedichten in verschillende Latijns-Amerikaanse kranten en tijdschriften. Heinsohn was tot 1992 coördinator van het Salvador Allende Centrum in Rotterdam, een cultureel trefpunt voor Latijns-Amerikaanse politieke vluchtelingen. Van 1992 tot 2004 was hij verantwoordelijk voor de realisatie van de letterenactiviteiten van Poetry Park, later Stichting Dunya. Als letterenprogrammeur is hij nu nog steeds betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse Dunya Festival, het oudste multiculturele podium van Nederland.


---

Informatie voor de pers:

Juan Heinsohn Huala | verblijf op papier
uitgeverij Douane, Rotterdam, 2009
ISBN 978-90-72247-17-9 | 64 pagina's | prijs ¤ 10,00

uitgeverij Douane
Museumpark 3b
3015 CB Rotterdam

T 010-4952778 / 06-10094548
E info@uitgeverijdouane.nl
I http://www.uitgeverijdouane.nl