Ingezonden persbericht



1

PERS

Lezing op de Fiets en Wandelbeurs

Wandelend op het kustbergpad van Montenegro
Op Pad pioniert langs adembenemende vergezichten

Nanda Raaphorst, redacteur Op Pad
Margriet Spangenberg, fotografe

Zaterdag 28 februari en zondag 1 maart
13: 00 uur in de Trouwzaal
Amsterdam-RAI

De jonge staat Montenegro maakt echt werk van het eco-toerisme. Nieuw is de Coastal Mountaineering Transversal Trail van west naar oost.

De Coastal Mountaineering Transversal Trail loop tussen de plaatsen Herceg Novi in het westen en Bar in het oosten van Montenegro is recent een zeer goed bewegwijzerde pad van zo'n 140 kilometer een uitgezet. Tijdens hun lezing tracteren Nanda Raaphorst en Margriet Spangenberg hun bezoekers aan de de lezing op schitterende bergwandelroute. Het pad verbindt de toppen van het Montenegrijns kustgebergte: De Zubacki kabao (1894 m) in het westen, Rumija (1595 m) in het oosten en ertussen in de Jezerski - voor Montenegrijnen een heilige berg met op de 1657 meter hoge top het mausoleum van Njegos, filosoof, dichter en aartsvader van Montenegro. De Op Pad redacteur en fotografe liepen hun tocht afgelopen zomer. De sportieve dames werden bijna iedere dag verrast met fraaie uitzichten op de kust en de Azuurblauwe zee. Een van de vele hoogtepunten was het vergezicht over de baai van Kotor: een van 's werelds mooiste baaien. De lezers van Op Pad krijgen het verslag van deze tocht gepresenteerd in nummer drie van het blad voor reizigers die hun eigen weg gaan dat 25 april 2009 verschijnt. Hoofdrollen daarin zijn weggelegd voor de gidsen die hen door de bergen begeleidden, met Raaphorst en Spangenberg liters kruidenthee dronken, over het land en de toekomst praatten, bij wie ze in het stro sliepen, en die tekenden voor de vele duizenden likken roodwitte verf die dit mooie kustbergpad markeren.

Nanda Raaphorst is al vele jaren redacteur bij Op Pad, het grootste en ook meest bekende buitensportblad van Nederland, dat ook in Vlaanderen graag wordt gelezen. Als ervaren buitensportredacteur is zij in tal van prachtige gebieden op verkenning geweest, maar Nanda Raaphorst was uitermate onder de indruk wat Montenegro aan wandelaars en fietsers te bieden heeft. Deze ervaringen bieden perspectief voor de ontwikkeling van het fiets en Wandeltoerisme in Montenegro

Voor meer informatie over de Fiets en Wandelbeurs: www.fietsenwandelbeurs.nl


---

Noot voor de redactie:

Ingezonden persbericht