Ingezonden persbericht


Een echte Toorop?!
Jan Toorop in zijn Nijmeegse periode
28 februari t/m 14 juni 2009, Projectruimte


Na de succesvolle tentoonstelling 'Jan Toorop - Portrettist' (2003) besteedt Museum Het Valkhof opnieuw aandacht aan deze bekende en geliefde kunstenaar. Ditmaal staan het werk en de contacten uit zijn Nijmeegse periode (1909­1916) centraal, met als belangrijk ondderdeel zijn 'cultureel ondernemerschap'. Toorop deed namelijk goede zaken met reproducties van zijn populairste werk, die hij soms zelf inkleurde en signeerde. Verkoopsters brachten die op straat vanaf de handkar aan de man. De tentoonstelling biedt een overzicht van deze 'echte Toorops' mét een aantal originele werken die er aan ten grondslag lagen. Daarnaast wordt de correspondentie van de kunstenaar gepresenteerd, waarvan Museum Het Valkhof belangrijke stukken in de collectie heeft. Een groot deel van de in 2003 ontdekte briefwisseling met Agatha Donkers-de Vries en haar man is hier voor het eerst voor het publiek in te zien. Begin 2009 worden eigenaars van een (echte?) Toorop opgeroepen om hun mogelijk kostbare bezit te laten beoordelen op twee expertdagen. De meest bijzondere, op die dagen ingebrachte werken, worden in de tentoonstelling opgenomen. De data van deze expertdagen worden begin januari bekend gemaakt.

Jan Toorop (1858-1928) was onmiskenbaar een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van zijn tijd. In 1908 verzocht hij zijn vriend Anthonij Nolet, een Nijmeegse wijnhandelaar, voor hem uit te zien naar een geschikte woning in Nijmegen: 'Wij denken erover de wintermaanden in Nijmegen door te brengen, daar ik zelf zoo verbazend slecht tegen de Amsterdamsche lucht kan.(...) Gij weet soms niet iets voor mij, niet in de stad maar liefst in de buitenwijken. Ik vind Nijmegen zoo'n heerlijk klimaat'. Eenmaal gevestigd in Nijmegen, werd Toorop al spoedig het middelpunt van een groep kunstzinnigen, middenstanders en musici. Hij zou er de rest van zijn leven belangrijke contacten houden. De stad kende toen al diverse bewonderaars en verzamelaars van zijn werk. Dat dat nu nog geldt, bleek tijdens de vorige tentoonstelling, toen zich vele liefhebbers meldden met reproducties en origineel werk van Jan Toorop.

Bij 'Een echte Toorop?!' verschijnen twee omvangrijke publicaties:
* 'Jan Toorop, studies naar zijn werk en correspondentie in de collectie van Museum Het Valkhof' door Ruud Priem, Paul Begeyn S.J., Anna Kielstra, Gerdien Wuestman. Uitgeverij Waanders, ISBN 9789040084485. Prijs ¤ 27,95. Te koop in o.a. de Museumwinnkel.
* Autobiografische herinneringen van Jan Toorop, 1858-1886 door P. Begheyn S.J. Uitgeverij Waanders. ISBN: 9789040085437. Prijs ¤ 34,95. Te koop in o.a. de Museumwwinkel.