Ingezonden persbericht
25 jaar fietsen naar Santiago de Compostela
Jubileumlezing door Clemens Sweerman
Zaterdag 28 februari en zondag 1 maart
15:00 uur
Amsterdam-Rai, Europaplein
Wat beweegt de ieder jaar toenemende stroom van mensen om van Nederland helemaal naar het Spaanse Santiago de Compostela te fietsen: de spiritualiteit, de prestatie, na een jachtige periode fietsend tot jezelf komen, of gewoon de beleving? Een ding hebben de fietsende Santiago-gangers bijna allemaal gemeen: in het venster van hun stuurtas zit een routegids van Clemens Sweerman.
Feitelijk raakte Clemens Sweerman in 1984 min of meer toevallig bij de route van Santiago betrokken. Een vriend van Sweerman, Willibrord Groen, kreeg als architect de opdracht om een ontwerp te maken voor de verbouwing van het Sint Jacobs Godshuis in Haarlem. Voor zijn opdracht dook de architect in de geschiedenis. Groen raakte gefascineerd van de rol die Haarlem heeft gespeeld als verzamelpunt van de pelgrimages naar het graf van de apostel Sint Jacob in het noordwesten van Spanje. Vooral in de late middeleeuwen trok men uit vele windstreken van Europa massaal naar Santiago. In het kielzog van vorsten en belangrijke adellijke personen reisden meester-bouwers en kunstenaars langs de routes om kerken, kloosters, bruggen en onderkomens voor de pelgrims te bouwen. Het gevolg was een lint van opmerkelijke architectuur en prachtige kunstwerken als een boeiende geschiedenis op zich.
De architect raakte in de ban van één doel: op de fiets naar Santiago. Willibrord Groen had echter weinig fietservaring en legde zijn idee voor aan Clemens Sweerman, die toen al als langeafstands fietser bekend stond. Samen gingen ze op weg.
Gaandeweg op route raakte ook Sweerman in de greep van het Santiago-gevoel en werd zijn interesse geprikkeld. Net voorbij de 1632 meter hoge Somportpas tussen Frankrijk en Spanje bedacht Clemens Sweerman tijdens de lange afdaling naar Jaca: 'Wat een fascinerende geschiedenis en schitterende landschappen, Hier moet ik wat mee.' Die dag in 1984 begon hij met het maken van aantekeningen. Met behulp van de Fietsvakantiewinkel werkte Sweerman nog dat jaar zijn aantekeningen uit tot een eenvoudig gidsje. Toen nog zonder kaartjes.
Nu in 2009 bestaat de St-Jacobsroute uit drie fraai vormgegeven delen met een schat aan informatie voor onderweg: uitgegeven bij Pirola. Sinds 1984 hebben vele Nederlanders en Vlamingen de route gereden en zien het als een verrijking van hun levenservaring.
Tijdens zijn jubileumlezing neemt de jubilaris zijn publiek mee op de fietsroute die hij ontwikkeld heeft. Niet alleen langs pelgrimsplaatsen op de legendarische Camino, maar de bergketens wisselen af met Rioja wijnvelden en Castiliaanse hoogvlakten. Op eigen kracht geniet men van de rijke culturele erfenis en wisselende landschappen.
'Aankomen op het plein voor de imposante kathedraal van Santiago de Compostela is iedere keer ook voor mij weer een ervaring op zich,' aldus Clemens Sweerman
Voor meer informatie over de Fiets en Wandelbeurs: www.fietsenwandelbeurs.nl
Noot voor de redactie,