Ingezonden persbericht

Vuurwerk op 60e

verjaardag JOVD!

Opmerkelijke uitspraken en fel debat op lustrumcongres JOVD

Den Haag, 26 februari 2009 - De Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie, de JOVD, verwacht vuurwerk tijdens haar lustrumcongres op zaterdag 28 februari en zondag 1 maart. De jonge liberalen zullen met Dries van Agt in debat gaan over Israël en Palestina en met Neelie Kroes spreken over protectionistische maatregelen in crisistijd. Het hoogtepunt wordt verwacht op zaterdagavond, wanneer Mark Rutte onder toeziend oog van de liberalen uitpakt met een felle speech. De vereniging viert haar zestigste verjaardag in Hotel Theater Figi in Zeist onder het thema 'JOVD goes sixties.'

Vandaag, 26 februari 2009, is het precies 60 jaar geleden dat de JOVD door 35 jonge liberalen in de Haagse Pulchri Studio werd opgericht. Hiermee is de JOVD de oudste nog bestaande politieke jongerenorganisatie in Nederland. Om dit te vieren is een uitgebreid congres georganiseerd, dat op zaterdagochtend wordt geopend door Eurocommissaris Neelie Kroes. Zij zal de prijs 'Liberaal van het Jaar' in ontvangst nemen en vervolgens door de liberalen aan de tand gevoeld worden over de huidige financiële crisis en de maatregelen die door EU-lidstaten worden genomen om hun nationale industrie te beschermen. Zaterdagmiddag discussieert oud-VVD-fractievoorzitter Ed Nijpels over omstreden moties uit vervlogen tijden en vindt het eerste Europees lijsttrekkersdebat plaats tussen Hans van Baalen (VVD) en Dennis de Jong (SP).

Tijdens het feestelijke avondprogramma zijn er speeches van onder andere Mark Rutte en Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat. Diepemaat: "Dit 60-jarige lustrum bewijst eens te meer dat de JOVD niet zomaar een politieke jongerenorganisatie is. Al 60 jaar lang schrijven wij geschiedenis door een kritische kijk op het liberalisme, frisse ideeën en het opleiden van veel markante politici zoals Hans Wiegel, Ed Nijpels en Mark Rutte."

VVD-voorzitter Ivo Opstelten zal tijdens het feestelijke avondprogramma ook speechen. Hij zal de aanwezige JOVD'ers aanmoedigen door te gaan met hun kritische kijk op de politiek: "Als u verandering wilt: mobiliseer uw generatie! En we maken een nieuwe flower-power periode mee. Dit keer met verstandige jongeren aan het roer."

Op zaterdagavond zal Mark Rutte samen met Catherine Keyl een talkshow presenteren met als gasten trendwatcher Adjiedj Bakas, oud-voetballer Jan Mulder, VVD Tweede Kamerlid Paul de Krom en NRC.Next columnist Rob Wijnberg. Op zondag volgt een fel debat tussen oud-premier Dries van Agt en de liberalen over de Palestijnse kwestie. Hierin zal het jongste conflict tussen Israel en Palestina worden bediscussieerd. Het congres wordt zondagmiddag afgesloten door voormalig vice-premier Hans Dijkstal. Dijkstal zal ingaan op de liberale oplossing voor de crisis die we nu meemaken.