Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders op werkbezoek naar Mali

24-02-2009 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt van 28 februari tot 3 maart Mali. Tijdens zijn bezoek aan dit partnerland staan twee thema's centraal.

Het eerste thema is een grootschalig en zeer succesvol irrigatieprogramma, het Office de Niger. In het irrigatiegebied aan de bovenloop van de rivier de Niger zag Nederland dertig jaar geleden als enige donor kansen voor de arme boeren in deze regio. Nederland heeft financiële en technische ondersteuning geleverd en bijgedragen aan de hervorming van het management en de organisatie van het Office de Niger. Hierdoor is het gemiddelde inkomen van boeren in dit gebied sinds 1978 verzesvoudigd en de opbrengst per hectare ruim drie keer toegenomen. Tijdens zijn bezoek zal minister Koenders praten met boeren die profiteren van de verbeteringen in dit gebied. Hij zal in Niono een smederij bezoeken waar de boeren zelf hun landbouwmachines maken.

Het tweede thema betreft vrouwenrechten, en in het bijzonder reproductieve gezondheid en vrouwenbesnijdenis. In Mali is 92% van de vrouwen besneden. Er is nog steeds geen wet om vrouwenbesnijdenis te verbieden. Minister Koenders, die rechten voor vrouwen hoog op de agenda heeft gezet, bezoekt een gezondheidskliniek voor vrouwen in Segou en spreekt hier onder andere met patiënten. Ook zal hij het door Nederland gesteunde AMPPF bezoeken, een organisatie die zich inzet voor reproductieve gezondheid. Met onder andere toneelspel proberen zij de veelal ongeletterde vrouwen te wijzen op de gevaren van vrouwenbesnijdenis.

Ook staat er een werkoverleg op het programma met de Malinese premier Modibo Sidibé en de ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën, Gezondheid, Landbouw en Onderwijs.

Mededeling aan redacties (