Gemeente Dordrecht

Amerikaanse sopraan Claron McFadden in Kunstkerk
Nog enkele kaarten beschikbaar

De beroemde Amerikaanse sopraan Claron McFadden komt voor een exclusief concert naar de Kunstkerk in Dordrecht. Op zaterdag 28 februari is zij te beluisteren in de Concerto delle Donne van Luzzaschi en in de opera Dido en Aeneas. Haar concert is onderdeel van de reeks 'De Keuze van de Kunstkerk'.

Concerto delle Donne
Claron McFadden begint het optreden in de Kunstkerk met muziek die de Italiaanse componist Luzzaschi schreef voor drie vrouwenstemmen. De hertog van Ferrara, een liefhebber van de sopraanstem, stelde een concerto delle donne samen van de beste sopranen die in heel Italië bekend waren. De leden voerden onderling vocaal de strijd aan. In de Kunstkerk 'wedijveren' Claron McFadden met de sopraan Aleksandra Anisimowicz en de mezzosopraan Talitha van der Spek. Alessandro Pianu is klavecinist.

Dido and Aeneas
Na de pauze zingt Claron McFadden samen met een groep talentvolle, jonge musici een concertante uitvoering van Purcells meesterwerk. Dido, koningin van Carthago en de Trojaanse held Aeneas zijn verliefd op elkaar, hoewel Dido weet dat Aeneas van plan is het vernietigde Trojaanse rijk ergens anders opnieuw op te bouwen en hun liefde op die manier onder druk staat. De bloei van Dido's rijk en haar liefdesgeluk ergeren een tovenares die weet Aeneas met een gefingeerde boodschap ertoe te bewegen zijn reis voort te zetten. Dido, is razend en stuurt hem weg. Dan, verscheurd door verdriet, slaat zij de hand aan zichzelf onder het zingen van de schitterende aria When I am laid in earth: 'Moge jij je geen zorgen maken over mijn misstappen wanneer ik in de aarde ben gelegd. Gedenk mij, maar ach, vergeet mijn lot...'

Claron McFadden ontving de Amsterdamprijs voor de Kunsten 2006. Zij woont sinds 1984 in Nederland en is de muze van de nieuwe Nederlandse muziek.

Datum 24 februari 2009

Noot voor redacties
Redactie Marianne van Rijsbergen
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 69 01
Informatie Evelien Holster
projectleider Kunstkerk
T (078) 639 85 55




Gemeente Dordrecht