Gemeente Teylingen

kunststof verpakkingen!

Teylingen start met inzameling kunststof verpakkingen!

16 februari 2009

Op 28 februari start Teylingen met de aparte inzameling van kunststof verpakkingen. Vanaf die datum staan er speciale containers in de milieustraten. De mensen die op 28 februari kunststof verpakkingen komen brengen, ontvangen een klein presentje. Wethouder Leo van der Zon neemt om 10.00 uur de eerste zak met kunststof verpakkingen in ontvangst bij de milieustraat in Voorhout.

Gescheiden inzameling kunststof

In 2010 moeten alle gemeenten kunststof verpakkingen apart inzamelen. De gemeenten kunnen zelf kiezen voor een brengsysteem (bij de milieustraten en in de milieuparkjes) of voor een haalsysteem aan huis. In het najaar maakt Teylingen een keuze hierin. Tot die tijd kunnen inwoners de kunststof verpakkingen alvast brengen naar de milieustraten. De kunststof verpakkingen kunt u alleen leeg inleveren, dus zonder inhoud.

Kunststof recycling

De verzamelde kunststof verpakkingen krijgen een tweede bestemming als grondstof voor nieuwe producten, bijvoorbeeld fleecekleding, dashboards, speelgoed, tennisballen en mobiele telefoontjes. Door het scheiden komt minder afval in de verbrandingsovens terecht, wat beter is voor het milieu.

Minder volle afvalbak

Een ander voordeel is dat door het scheiden van kunststof verpakkingen de vuilnisbak thuis minder snel vol is. De gemeente onderzoekt de invoering van grote (240 liter) en kleine (140 liter) afvalcontainers die verschillende tarieven met zich meebrengen. Inwoners kunnen hier dan een keuze uit maken. Dus goed scheiden kan een lagere afvalstoffenheffing betekenen.

Wat wel en niet?

Heel veel kunststof verpakkingen die u nu in de vuilnisbak gooit, zijn geschikt om apart in te zamelen. Meer dan u denkt, zoals flessen, shampoo -en wasmiddelflacons, tandpastatubes, zakken en bakjes van groente, fruit, salades, plastic tassen en boterkuipjes. Samengestelde materialen zoals chipszakken en kauwgomstrips mogen niet in de container, net als verpakkingen die chemicaliƫnresten bevatten, zoals lijm- en verfverpakkingen.

Plastic Hero Landelijke campagne

Binnenkort start hierover ook de landelijke campagne `Plastic Heroes' (www.plasticheroes.nl). Met onder meer tv-commercials, folders en posters wordt uitgelegd waarom het beter is om plastic verpakkingen te scheiden van het overige afval.

Meer informatie

Vanaf 20 februari 2009 is op www.teylingen.nl een uitgebreide lijst te vinden van materialen die geschikt zijn om apart in te leveren en een lijst met veelgestelde vragen over kunststof verpakkingen. Kijkt u in de rubriek Wonen, Afval en dan Kunststof verpakkingen.