"Hoe denkt Dronten echt over het weren van circusdieren?"
Petitie Commissie Klassiek Circus voor het behoud van dieren in het circus
HUIZEN, 20090227 -- De Commissie Klassiek Circus heeft een open brief geschreven aan de gemeente Dronten. Aanleiding daarvoor is de suggestieve vraagstelling op de gemeentewebsite over hoe Drontenaren over circusdieren denken. De Commissie Klassiek Circus heeft op www.klassiekcircus.nl een petitie met een duidelijke stelling: Géén verbod op circusdieren. Maar wel regels waar circussen en gemeenten aan moeten voldoen om het welzijn van circusdieren te waarborgen.
Misleidend
In 2008 stelde Lisanne Boerman in een commissievergadering dat wilde dieren in circussen zouden moeten worden verboden. Ze baseert zich daarbij op eenzijdige informatie van dieractivisten die ze van internet heeft geplukt. Zonder enige controle op de juistheid van die informatie wil de gemeente nu circusdieren gaan verbieden. De vraagstelling op de gemeentelijke site, met een voor lezers verwarrende dubbele ontkenning, suggereert dat zo'n verbod zelfs gewenst is.
De tekst op de website besluit met "Voordat raadsleden in Dronten verdere besluiten nemen willen zij graag weten hoe andere inwoners van Dronten hierover denken." Met zo'n kronkel in de vraagstelling is de kans heel groot dat mensen die dieren in het circus willen behouden toch tegen circusdieren stemmen op de gemeentesite en een minderheidsgroepering zijn zin kan doordrijven.
Petitie
In meerdere gemeenten heeft de Commissie Klassiek Circus de meningen gepeild van het publiek. Steevast blijkt daarbij dat de wens voor een verbod leeft bij een minderheid. Vaak bij mensen die toch al niet naar het circus gaan. Inwoners van Dronten kunnen op de website www.klassiekcircus.nl hun steun betuigen. Op een gepast moment zullen de steunbetuigingen aan het gemeentebestuur van Dronten worden aangeboden.
Wetgeving en gemeentelijke bijdrage aan dierwelzijn
De huidige wetgeving staat het gemeenten niet toe om zelf circussen met bepaalde dieren te verbieden. De rechter heeft op 28 oktober 2008 daarover een duidelijke uitspraak gedaan in de rechtszaak tegen de gemeente Winschoten. Op dit moment loopt er een Nederlands onderzoek naar het welzijn van circusdieren. De minister van LNV zal naar aanleiding van de resultaten landelijke wetgeving gaan ontwikkelen. Gezien de resultaten van andere wetenschappelijke onderzoeken in o.a. Groot Brittannië, ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat de resultaten van het Nederlandse onderzoek aanleiding zullen geven voor een verbod op "wilde" dieren. Er zullen hooguit regels uit voortvloeien. Regels die er nu nog niet zijn en waar de circusbranche al jaren om vraagt om duidelijkheid te scheppen.
Kunnen gemeenten dan helemaal niets doen aan het welzijn van circusdieren? Gemeenten kunnen een bijdrage leveren aan het welzijn van circusdieren door geschikte evenemententerreinen beschikbaar te stellen. Waar voldoende ruimte is voor de dieren. Zodat het circus aan de brancherichtlijnen kan voldoen. Waar vanaf de eerste tot de laatste minuut alle nutsvoorzieningen aanwezig zijn. Zodat het circus meteen kan beginnen met het verzorgen van de dieren. Nu komt het helaas nog te vaak voor dat een circus dat 's avonds arriveert, pas de volgende ochtend kan beginnen met opbouwen van staltenten en verzorgen van dieren omdat het terrein nog niet toegankelijk is of de waterputten nog op slot zijn.
Commissie Klassiek Circus