Provincie Groningen

Resultaten project tegen huiselijk geweld 27 februari 2009

"Huiselijk geweld is een ernstig maatschappelijk probleem, dat met kracht bestreden moet worden", zei gedeputeerde Pim de Bruijne vanmiddag bij de officiële afsluiting van het speerpunt huiselijke geweld. Acht jaar lang heeft de provincie zich met succes ingezet om een bijdrage te leveren aan het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld, als speerpunt van het provinciale welzijnsbeleid. Met de presentatie van de resultaten heeft de provincie deze taak nu overgedragen aan de Groninger gemeenten.

Het speerpunt is uitgevoerd door het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO) Groningen en heeft tot verschillende resultaten geleid. Zo is een infrastructuur opgezet van signalering, informatie en advies, melding en hulpverlening, zoals bijvoorbeeld de oprichting van het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) Groningen en de meldpunten ouderenmishandeling. Samenwerking tussen organisaties en overheden heeft ervoor gezorgd dat de aandacht voor het signaleren, voorkómen en bestrijden van de diverse vormen van huiselijk geweld fors is toegenomen. Verder er is op verschillende manieren voorlichting gegeven aan jongeren, ouderen, allochtonen. Er reed o.a. een Tour of Love bus langs scholen en jongerenmanifestaties, er zijn themamappen ontwikkeld voor het onderwijs en de toneelproductie Happy Family is opgevoerd in wijkcentra. Ook is er een training ontwikkeld en gegeven aan docenten, welzijnswerkers en peuterspeelzaalleiders.

Monitor
In de monitor 'Zoals het klokje thuis tikt...'zijn de omvang, aard en kenmerken van huiselijk geweld gedurende acht jaar geïnventariseerd en aan de hand van politiegegevens in kaart gebracht en geanalyseerd, ter ondersteuning van het beleid.

Eenmalig magazine
Als afsluiting van het speerpunt is er een magazine ontwikkeld. Deze eenmalige uitgave geeft een overzicht van de acties CMO Groningen heeft ondernomen en de producten die zijn ontwikkeld om huiselijk geweld onder de aandacht te brengen van jongeren, ouderen, allochtonen, beroepsgroepen en beleidsmakers, met een beschrijving van de werkwijzen. Gemeenten kunnen hier hun voordeel mee doen.

Commissie Hamel
Met de afronding van het speerpunt dient zich tegelijkertijd de vraag aan of de ontwikkelde infrastructuur effectief is, tegen de achtergrond van allerlei ontwikkelingen die met name van rijkswege worden ingezet, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wet op het tijdelijk huisverbod, de landelijke meldcode voor huiselijk geweld en de aanpak kindermishandeling. Hierdoor wordt de aandacht voor en daarmee de zichtbaarheid van huiselijk geweld vergroot, waardoor de vraag naar adequate hulpverlening toeneemt. Omdat die hulpverlening op dit moment bij meerdere partijen, met ieder eigen bevoegdheden en gelden, belegd is, is de vraag ontstaan of de vanuit het speerpunt opgezette infrastructuur effectief is. Daarom heeft de provincie samen met de gemeente Groningen de commissie Hamel ingesteld, met als opdracht de organisatie van de aanpak van huiselijk geweld te onderzoeken nemen en advies te geven over de meest effectieve ketenaanpak van huiselijk geweld. De commissie komt medio 2009 met haar advies.

27 februari 2009