PERSBERICHT GEMEENTE LEEUWARDEN
Datum: 27 februari 2009
Onderwerp: Friese Commissie Werk! presenteert advies
Fryslân wacht niet op maatregelen kabinet in de aanpak van de werkloosheid die ontstaat door de kredietcrisis. Fryslân kiest voor een aanpak voor de korte én de langere termijn. Volgens de Commissie Werk! moeten er zoveel mogelijk werkzoekenden in de startblokken staan om aan de slag te gaan na de recessie. Moeten werk en kwalificerende scholing daarbij centraal staan en krijgt de werkcoach de ruimte om zonder belemmeringen te doen waar hij goed in is: werkzoekenden aan het werk helpen.
Dit zijn een aantal belangrijke onderdelen uit het advies van de Commissie Werk! In het kader van het Regionaal Arbeidsmarktbeleid heeft wethouder Marco Florijn, als ambassadeur regionaal arbeidsmarktbeleid, in overleg met de Friese gemeenten de Commissie Werk! onder voorzitterschap van André Olijslager opdracht gegeven advies te geven om meer mensen aan het werk te krijgen.
Het advies van de Commissie Werk! komt vandaag uit in zware tijden. Wethouder Marco Florijn van Leeuwarden heeft vandaag, als ambassadeur regionaal arbeidsmarktbeleid voor Fryslân, de adviesrapportage "Een provincie die werkt. Aanpak van het mobiliteitscentrum in Fryslân" van de Commissie Werk! in ontvangst genomen.
Door de recessie stijgt de werkloosheid in Fryslân. De Commissie Werk heeft gezocht naar een antwoord op de conjuncturele dip en naar een antwoord op de structurele tekorten op de arbeidsmarkt die op termijn te verwachten zijn.
De commissie vindt het onaanvaardbaar dat grote groepen mensen werkloos zijn. Vanuit maatschappelijk oogpunt omdat het betekent dat mensen en gezinnen onvoldoende mee kunnen doen in de samenleving. Maar ook vanuit economisch oogpunt. Werkloosheid drukt zwaar op begrotingen van gemeenten. Bovendien is meer participatie hard nodig voor de ontwikkeling van Friese bedrijven.
De commissie doet voorstellen waarmee het mobiliteitscentrum haar ambities kan waarmaken en voldoende body krijgt om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van werkloosheid en het begeleiden van werkzoekenden naar werk.
Einde aan beknellende regels: Werkcoach de ruimte
De commissie stelt als conclusie dat het te druk is in de wereld van de arbeidsbemiddeling. Een kluwen van organisaties, wetten, regels, gewoonten en geldstromen richt op het aan het werk helpen van werkzoekenden. Daarbij gaat veel energie verloren en ontstaan nieuwe problemen, zoals de armoedeval. Hoofdrolspelers - werkgevers, werkzoekenden en werkcoaches - dreigen vast te lopen. De werkcoach is de sleutelfiguur in het aan het werk helpen van mensen. Werkcoach de ruimte creëert de mogelijkheid om inventiviteit en creativiteit optimaal te benutten.
Kansen voor werkzoekenden door groepsdetachering
Met groepsdetachering is het voor werkgevers mogelijk om onderdelen van het werk uit te besteden en het biedt werkzoekenden kansen. In Fryslân en andere provincies zijn hier goede resultaten mee geboekt. Juist in een tijd van oplopende werkloosheid is het van belang dat we iedereen kansen bieden.
Scholingsbaan als overbrugging naar betere tijden
Door de recessie is er meer tijd om mensen te scholen en om te scholen. Voor werkzoekenden, kwetsbare werknemers en schoolverlaters die niet aan het werk komen introduceert de Commissie Werkt het idee van een Scholingsbaan als overbrugging naar betere tijden. In de Scholingsbaan krijgt een werknemer een EVC-traject, een kwalificerende scholing en werkstages bij bedrijven. Het resultaat is dat deelnemers diploma's of (deel)kwalificaties halen en arbeidsritme krijgen of behouden. Het streven is om mensen steviger op de arbeidsmarkt neer te zetten zodat ze kunnen voldoen aan de eisen van nu en de eisen van de komende jaren. Zoveel mogelijk mensen staan dan in de startblokken als de economie weer aantrekt.
Betere arbeidsmarktinformatie
De kwaliteit van arbeidsmarktbeleid is sterk gebaat bij betere informatie over de ontwikkeling van vraag en aanbod. Ook op de lange termijn. Vanwege de onzekerheden die daarbij spelen zal dit vaak in de vorm van scenario's zijn. De Commissie Werk roept op om betere informatie te ontwikkelen over vraag en aanbod en dynamiek op de arbeidsmarkt
Fryslân Pact
De komende jaren zal de (inter)nationale concurrentie draaien om goed inzetbare mensen. Zeker gezien het tekort aan mensen dat we het komende decennium gaan meemaken. De Commissie Werk! streeft ernaar om overheid, scholen en bedrijven en vakorganisaties te binden in een pact gericht op de realisatie van de voorstellen van de commissie.
Werkgevers kunnen in dit pact rekenen op een overheid die zich optimaal inspant om zoveel mogelijk mensen klaar voor werk te maken waarbij werkgevers inhoud en richting meebepalen. Van werkgevers verwachten we in het pact dat ze actief meedoen bij het realiseren van de voorstellen van de commissie. Van werknemers organisaties verwachten we dat ze zich inspannen om O&O fondsen te benutten. Van het beroepsonderwijs verwachten we flexibilisering en kwalificerende scholing op maat waarbij werk en scholing zoveel mogelijk wordt gecombineerd.
Een mobiliteitscentrum met body
Met de vijf voorstellen verwacht de commissie dat Gemeenten en Werkbedrijf in Fryslân het mobiliteitscentrum dat 2 maart aanstaande wordt geopend voldoende body en inhoud kunnen geven om het tot een succes te maken. De commissie laat het niet bij dit advies en zal de komende maanden de uitvoering blijven volgen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, telefoon 058-2334002.
Gemeente Leeuwarden