Socialistische Partij

Initiatiefvoorstel 'minder aanbesteden' aangenomen

27-02-2009 * Aanbesteden, het kost veel tijd, geld en energie. SP-raadslid Ria Rademaker vindt dat zonde. Bovendien heeft zij principiële bezwaren tegen deze vorm van marktwerking. Alle reden om ervoor te pleiten dat de gemeente waar mogelijk niet aanbesteed maar subsidie toekent. Samen met PvdA en GroenLinks diende zij een initiatiefvoorstel in. Het werd afgelopen woensdag met een ruime meerderheid aangenomen in de gemeenteraad.

Het doel van het initiatiefvoorstel is in eerste instantie om minder aan te besteden en meer te subsidiëren en om daarnaast het inkoopbeleid aan te passen. Lokale instellingen die de afgelopen jaren hebben laten zien het werk goed te kunnen doen, zouden gesubsidieerd moeten worden in plaats van dat zij weer moeten meedingen in een aanbesteding. De drie partijen zijn van mening dat de wet-en regelgeving meer mogelijkheden tot subsidiëring biedt dan soms wordt gedacht.

Ria Rademaker: "Aanbesteden kost zowel gemeente als organisaties veel tijd en geld en dat vinden wij zonde." Het initiatiefvoorstel is voortgekomen uit praktijksituaties in onze stad. Maar de SP heeft ook grote principiële bezwaren tegen aanbesteden en marktwerking, want niet alles is een product. We hebben de afgelopen weken allemaal kunnen zien wat je krijgt van marktwerking in de thuiszorg. Rademaker: "Aanbesteden kost zowel gemeente als organisaties veel tijd en geld en dat vinden wij zonde; wij vinden dat het geld terecht moet komen in de projecten voor de mensen voor wie het bedoeld is en niet moet gaan zitten in de bureaucratie. Daarom subsidiëren en niet aanbesteden."

Voor de bespreking van het voorstel werd er ingesproken door Margriet van der Kleij, voorzitter van stichting Jasmijn, namens de ROC's het Noorderpoortcollege en het Alfa-college, stichting Huis, Humanitas, de MJD, vrouwencentrum Jasmijn, Stiel, Toevluchtsoord en Werkpro , om het initiatiefvoorstel te ondersteunen. Deze organisaties merken in de dagelijkse praktijk de nadelen van aanbestelen.

De discussie in de gemeenteraad werd een ideologisch debat. Er was een duidelijke tegenstelling tussen partijen die het marktfundamentalisme aanhangen: VVD, D'66 en de Stadspartij én partijen die beseffen dat de markt geen heil brengt: de indieners én Christenunie en Student en Stad. Het college gaat een onderzoek welke activiteiten nu worden aanbesteed, die ook zouden kunnen worden gesubsidieerd. Daarnaast wordt het inkoopbeleid van de gemeente aangepast.