Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 27 februari 2009

Kenmerk 031

Amsterdam start tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld

Per 1 maart 2009 gaat Amsterdam het tijdelijk huisverbod inzetten bij (potentiële) plegers van huiselijk geweld. Op last van de burgemeester kan iemand tien dagen uit huis worden gezet. Deze periode kan met achttien dagen verlengd worden. Tijdens het huisverbod mag de uithuisgeplaatste geen contact opnemen met de achterblijvende partner, kinderen of andere personen die in het huis wonen of verblijven. De uithuisgeplaatste, achterblijver en eventuele kinderen krijgen direct de benodigde zorg aangeboden om herhaling of verdere escalatie te voorkomen. Bij een tijdelijk huisverbod verlaat dus niet het slachtoffer het huis, maar de (potentiële) pleger van het geweld.

Op 1 januari 2009 is de Wet tijdelijk huisverbod van kracht geworden. Amsterdam heeft de eerste maanden van 2009 gebruikt om de samenwerking tussen alle betrokken partijen goed te regelen en - waar nodig - te verbeteren. De burgemeester heeft de hulpofficier van justitie mandaat verleend om namens hem huisverboden op te leggen. Door plegers een tijdelijk huisverbod te geven kan onmiddellijk preventief ingegrepen worden, ook als er nog geen stafbare feiten gepleegd zijn.

Zowel het slachtoffer als de dader worden tijdens de afkoelingsperiode begeleid. Het Zorgcoördinatiepunt dat daarvoor is ingericht schakelt voor zowel de uithuisgeplaatste als de achterblijvers passende hulp in. Voor (potentiële) plegers is dat een gespecialiseerd hulpaanbod, bijvoorbeeld via een van de GGZ-instellingen of de maatschappelijke dienstverlening. Ook de achterblijvende partner en kinderen worden in een zorgtraject geplaatst. Met het uit huis plaatsen van de pleger en het direct geven van hulp kan het evenwicht in het gezin sneller hersteld worden. Bovendien doet deze aanpak meer recht aan de positie van het slachtoffer en de kinderen die niet uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald.

Huiselijk geweld is moeilijk te bestrijden. Dit komt onder andere omdat veel slachtoffers, vaak uit schaamte of angst, geen aangifte doen. Dankzij de wet is het mogelijk om direct in te grijpen in een noodsituatie van huiselijk geweld om (verdere) escalatie te voorkomen en om te voorzien in een afkoelingsperiode. Ook kan nu worden ingegrepen in situaties waarin het niet mogelijk is om over te gaan tot aanhouding en vervolging van de pleger. Het huisverbod maakt onderdeel uit van de gehele aanpak rond het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld, het is een toevoeging op de al bestaande middelen.

Pb-031