Gemeente Waterland

27 februari 2009

Bericht van de GGD aan inwoners in en rond de Draai te Broek in Waterland

Donderdagmiddag 26 februari hebben de inwoners van de aanleunwoningen rond het voormalig bejaardentehuis te Broek in Waterland een brief ontvangen van de GGD met de volgende informatie. Deze informatie willen wij u niet onthouden.

---

Afzender: GGD Zaanstreek-Waterland

Onderwerp: Verhoogde concentratie legionellabacteriën gevonden in verzorgingshuis Broekerhaven, de Draai 1, Broek in Waterland

Geachte heer/mevrouw,

Tijdens een routinecontrole van Woonzorg Nederland is een verhoogde concentratie legionellabacteriën gevonden in Verzorgingshuis Broekerhaven Draai 1 Broek in Waterland. Hiermee willen wij u informeren over legionella. In verreweg de meeste gevallen is de legionellabacterie niet schadelijk voor uw gezondheid. Om zoveel mogelijk alle risico's uit te sluiten wordt het leidingwatersysteem gereinigd.

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die overal in vochtige milieus kan voorkomen. Legionella bevindt zich bijvoorbeeld in meren, sloten en leidingwater. De meeste mensen worden niet ziek van legionella. In uitzonderlijke situaties kan iemand in aanraking komen met een soort die een longinfectie kan veroorzaken. Deze infectie wordt ook wel veteranenziekte genoemd.

Hoe vindt besmetting plaats?

De besmetting vindt plaats via de longen, door inademing van zeer fijne waterdruppeltjes (nevel). De ziekte kan niet van de ene mens op de andere mens worden overgedragen. Het drinken van met legionellabacteriën besmet water vormt geen risico.

Hoe groot is de kans op ziekte?

De kans dat u als gebruiker/bewoner ziek wordt, doordat u wellicht in aanraking bent geweest met de legionellabacterie, is klein. Slechts een zeer beperkt aantal mensen wordt ziek nadat ze in aanraking is geweest met de bacterie. Behoort u tot een van de onderstaande groepen, dan loopt u een iets grotere kans op ziekte:


* Mensen met een ernstige immuunstoornis, bijvoorbeeld personen die een transplantatie hebben ondergaan en daarvoor afweerremmende medicijnen slikken en mensen die om andere redenen hoge doses corticosteroïden (>50 mg prednison equivalent) slikken.
* Mensen met chronische longaandoeningen (astma of COPD).
* Zware rokers (>25 sigaretten per dag).

* Mensen met een chronische nierziekte.

* Mensen met een ernstig onderliggend lijden.
* Personen ouder dan vijftig jaar.

* Diabetespatiënten.

* Alcoholisten.

Waaraan herkent u de ziekte legionellapneumonie (veteranenziekte)?

De ziekte begint met snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziektegevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C. De patiënt hoest en is soms kortademig. De tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is tussen de twee en twintig dagen (gemiddeld vijf à zes dagen).

Als deze symptomen zich manifesteren moet u direct contact opnemen met de huisarts en melden dat u wellicht in aanraking bent geweest met legionellabacteriën. De ziekte is met antibiotica goed te behandelen.

Verdere informatie

Indien u vragen over legionella heeft kunt u contact opnemen met de GGD Zaanstreek-Waterland telefoonnummer: 075 - 651 83 16 of 075 - 651 83 17. Ook kunt u informatie over legionella vinden op de websites van het ministerie van VWS of VROM: www.minvws.nl en www.VROM.nl.

Indien u vragen over de werkzaamheden heeft kunt u bellen met de afdeling Woonzorg: 020 - 666 27 74.

We gaan ervan uit u hiermee voorlopig voldoende te hebben geïnformeerd.

---

Tot zover het bericht van de GGD Zaanstreek-Waterland.
---