Persbericht
Minder prostaatkanker met soja: Japanse voeding als voorbeeld
Breda, 27 februari 2009. Japanners eten heel anders dan wij: veel sojaproducten en vis en weinig rood vlees. Juist die combinatie lijkt succesvol als het gaat om het voorkomen van prostaatkanker. Dit blijkt uit analyse van een groot aantal onderzoeken.
In 2006 waren er 9.516 gevallen van prostaatkanker in Nederland geregistreerd. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder Nederlandse mannen. In Azië komt prostaatkanker veel minder vaak voor. Gedacht wordt dat de Aziatische voeding een beschermende rol speelt. Diverse wetenschappelijke onderzoeken geven daarvoor aanwijzingen. Japanse onderzoekers hebben de onderzoeken van de afgelopen 10 jaar op een rij gezet. In de studies valt de beschermende relatie op tussen consumptie van soja en prostaatkanker.
In 6 van de 12 onderzoeken ging consumptie van soja gepaard met een verlaagd risico op prostaatkanker. Daarnaast gaven 3 studies aan dat een hoge inname van isoflavonen (natuurlijke bestanddelen in soja) ook een daling van het risico op prostaatkanker geeft. Zo werd in een studie onder ruim 12.000 deelnemers een afname van het prostaatkankerrisico gezien bij gebruikers van sojadrinks. Mannen die minimaal 1 sojadrink per dag gebruikten, hadden 70% minder kans op prostaatkanker dan mannen die nooit sojadrinks gebruiken. Een andere studie onder 265 deelnemers liet een vermindering van het prostaatkankerrisico zien bij mannen die tofu (vleesvervanger op basis van soja) gebruikten. Het risico daalde met 42% bij mannen die meer dan 34,5 g tofu per dag aten in vergelijking met mannen die 14,3 g tofu of minder per dag aten.
Volgens de onderzoekers draagt een traditionele Japanse voeding met veel sojaproducten, veel vis en weinig rood vlees bij aan een lager risico op prostaatkanker. Ze achten wel verder grootschalig onderzoek noodzakelijk voor nog meer duidelijkheid.
Bron: Mori M et al Traditional Japanese diet and prostate cancer. Mol Nutr Food Res 2009, 53 http://www.kankerregister.be
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheidwelzijn/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2687-wm.htm (Einde persbericht)
* * *
Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Alpro Soja Nederland BV, José Nollen, Science and Nutrition Department tel. 076-596 70 70, E-mail: Jose.nollen@alpro.be
---- --