Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 19 februari 2009

'Fout' geworden of 'fout' gemaakt?

Bijzonder Nederlands-Duitse conferentie in Papenburg over een beladen thema

Ooggetuigen met een heel verschillende achtergrond, maar toch bindt hen iets: beiden kinderen van de oorlog; beiden kinderen met een Duitse achtergrond. Loes Schneider werd in 1942 in Breda geboren als dochter van een Duitse militair. Fanny Heymann werd in 1942 in Amsterdam geboren als dochter van gevluchte Duitse Joden. Over wat een oorlog voor een kind tot op de dag van vandaag in een mensenleven kan betekenen, vertellen Loes Schneider en Fanny Heymann tijdens een bijzonder themaweekend over een beladen thema.

Centraal op de Nederlands-Duitse conferentie die georganiseerd wordt door de Stichting Over-en-Weer/Hin-und-Zurück, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Dokumentations-und-Informationszentrum in Papenburg staat de vraag 'Fout' geworden of 'fout' gemaakt? Historici, ooggetuigen, en kinderen van 'foute' ouders zullen op vrijdag 27 februari, zaterdag 28 februari en zondag 1 maart in het HÖB in Papenburg (Dld.) spreken over alles wat met het onderwerp 'fout' te maken heeft. Het thema zal daarbij worden verklaard en besproken vanuit Nederlandse kant, maar ook vanuit Duitse zijde: wat voor een indruk heeft dit typisch Nederlands verschijnsel op Duitse historici gemaakt, en hoe is men in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog omgegaan met (Nederlandse en Duitse) 'oorlogsmisdadigers'?

Naast het interview met Loes Schneider en Fanny Heymann, komen tijdens de conferentie (waarbij de voertaal Duits zal zijn) Gerard Groeneveld, Harold Fühner, Bas Kortholt en Oebele Vries aan het woord. Mediahistoricus Groeneveld onderzocht als eerste de zangcultuur binnen de NSB, de Duitse historicus Fühner promoveerde op de geschiedenis van de Bijzondere Rechtspleging in Nederland, en historicus Kortholt deed aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar het Interneringskamp Westerbork. Oebele Vries historicus en frisist, onderzocht ten slotte het leven van Gerben Feitsma, NSB-burgemeester van Kollumerland.

Het themaweekend zal worden afgesloten met een interview met journalist en nazi-jager Jack Kooistra. Kooistra wist vanaf de jaren '60 ongeveer honderd oud-nazi's en collaborateurs te traceren, onder wie een groot aantal Nederlandse SS'ers. In 1993 speurde hij samen met het tv-programma Reporter de Nederlandse oud-SS'er Herbertus Bikker op in Haagen, nabij Dortmund.