Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws

Sneeuwrijke winter in de Alpen

27 februari 2009 - De Alpen beleven dit jaar een sneeuwrijke winter.

Het sneeuwseizoen is eind oktober al ingeluid. Dat is bijzonder vroeg en opmerkelijk na een reeks van 20 jaar met meest zachte winters en relatief weinig sneeuw. Er waren dit jaar vooral veel dagen met een sneeuwdek.
Bergen sneeuw op de huizen in Zwiesel in Niederbayern (BR on line)

Sneeuwrijke winter
In december werd het Alpengebied zelfs bedolven onder de sneeuw. Vooral in het noorden van Italië, Zwitserland en Oostenrijk viel bijzonder veel. In Oostenrijk werden vooral Karinthie en Tirol getroffen. In Lienz viel medio december binnen 48 uur 115 cm, in Dellach 102 cm, hoeveelheden die hier volgens de Oostenrijkse weerdienst eens in de 50 tot 80 jaar omlaag komen.

Ook februari bracht veel sneeuw. Halverwege de maand sneeuwde het vooral het zuiden van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Op enkele plaatsen in Duitsland zijn nieuwe sneeuwhoogtecords geboekt, onder andere in Zinnwald (Ertsgebergte) waar de sneeuwlaag aagngroeide tot 145 cm. Het record was 138 cm in februari 2005.

Veel dagen met sneeuwdek
Opmerkelijk groot is dit jaar het aantal dagen met een sneeuwdek in het de Alpen. MeteoSchweiz noemt een sneeuwdekdag een dag met minstens 5 cm sneeuw. Bern telt deze winter al zeker 61 sneeuwdekdagen. De winter van 1963 telde er 69 en waarschijnlijk wordt dat aantal de laatste dagen van februari overtroffen (Zie ook Nader Verklaard-Alpensneeuw).

Lawinegevaar
Het lawinegevaar wordt in Europa aangegeven op een schaal van 1 tot 5. Bij waarschuwingsfase 1 op de gevarenschaal is de kans op lawines gering en het sneeuwdek stabiel en vast. Bij fase 2 is sprake van matig lawinegevaar, fase 3 betekent aanzienlijk gevaar, fase 4 staat voor groot lawinegevaar en bij fase 5 is het gevaar zeer groot. Bij die waarschuwingsfase is het sneeuwdek zeer instabiel en ontstaan spontaan talrijke grote lawines (Zie Nader Verklaard- sneeuwlawines). Meer informatie over de sneeuw
Waarschuwingen op www.meteoalarm.eu, de website van de nationale meteorologische diensten in Europa.

Zie het origineel
Actuele verkeersinfo buitenland onder Externe links ANWB- verkeersinformatie buitenland.

Actuele informatie over het lawinegevaar onder Externe links- Europese lawineservice.

---