Waterschap Zuiderzeeland


Stijging waterschapsbelastingen goed te verklaren

Publicatiedatum : 27 februari 2009

Persbericht - Unie van Waterschappen
De stijging van de belastingtarieven van de waterschappen die door het CBS wordt genoemd is goed te verklaren. Sinds 1995 zijn de taken van de waterschappen enorm uitgebreid.

De waterschappen hebben in die periode de zuiveringstaak overgenomen van de provincies Groningen en Utrecht en van de gemeente Amsterdam. Ook het water in steden is toen door de waterschappen overgenomen van gemeenten. Er worden op veel plaatsen grote baggerwerkzaamheden uitgevoerd. De zuiveringsinstallaties voor afvalwater zijn aangepast om te voldoen aan de strenge Europese milieunormen Verder moeten de waterschappen voldoen aan Kaderrichtlijn Water om de waterkwaliteit verder te verbeteren. Ook worden kostbare programma's uitgevoerd om wateroverlast tegen te gaan.

De lasten van waterschappen houden trend met die van de totale belastingopbrengst.
Het zogenoemd Bruto Binnenlands Product is in de periode 1995-2007 gestegen met 86%. Dat is dus ook bijna een verdubbeling. De relatieve belastingdruk is dus wel gestegen, maar echt niet verdubbeld.

Veilig en droog
Voor 135 euro per persoon per jaar zit iedereen in Nederland veilig en droog achter de dijken (ook onder de zeespiegel) en wordt al het afvalwater gezuiverd.

Waterbeheer moet worden beschouwd als een verzekeringspremie tegen watersnood. De waterschappen onderhouden immers de dijken in Nederland. De premie is dan 0,1% van het financieel belang, en dan hebben we het nog niet eens over de bescherming van mensenlevens.

Zoals uit het CBS rapport over dit onderwerp blijkt, wordt de stijging van de belastingtarieven onder meer veroorzaakt doordat milieu en water een zwaarder gewicht hebben gekregen. Ter compensatie hiervan worden sindsdien inkomen en winst juist minder belast.

Bron: persbericht Unie van Waterschapppen, 18 februati 2009

© Waterschap Zuiderzeeland