Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap baggert De Zilveren Schaats in Utrecht

Publicatiedatum : 27 februari 2009


27 februari 2009 - In de week van 2 maart start Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met het baggeren van De Zilveren Schaats in Oudwijk, gemeente Utrecht. Bij dit werk zal ruim 10.000 m³ verontreinigde bagger worden verwijderd. De werkzaamheden duren tot eind april 2009.

De werkzaamheden maken deel uit van een groot baggerproject in de regio De Bilt en het oosten van Utrecht.

Baggeren, waarom?

Op de bodem van iedere watergang verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze laag met bagger wordt de watergang steeds ondieper. Een ondiepe watergang kan minder water afvoeren, wat bij heftige regenval tot overstromingen kan leiden. Daarnaast is baggeren nodig voor een goede waterkwaliteit.

Het waterschap doet zijn uiterste best om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de natuur. De werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de `gedragscode Flora en Fauna voor waterschappen'. Het is helaas niet te voorkomen dat baggeren een tijdelijke impact heeft op het leefmilieu in de watergangen, maar op de lange termijn is de natuur zeker gebaat bij een opknapbeurt.

Uitvoering van de werkzaamheden

De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Kurstjens B.V. Zij voeren het werk uit met een zuigboot. Deze boot zuigt de bagger van de bodem en transporteert het slib vervolgens met leidingen naar een tijdelijke baggerverwerkingsinstallatie langs de Biltse Rading.

Hierdoor hoeft het slib niet met vrachtwagens te worden afgevoerd en is de overlast beperkt.
Het slib is verontreinigd en kan niet worden hergebruikt. Na verwerking in de baggerbewerkingsinstallatie wordt het slib gestort in een permanent depot.

Boten en obstakels verwijderen

Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren is het belangrijk dat er zo min mogelijk obstakels in de watergang liggen. Omwonenden worden daarom verzocht om hun boot of andere losse eigendommen uit het water te halen gedurende de uitvoering.