Waterschap Aa en Maas

Waterschap neemt zandfilter in gebruik

Publicatiedatum : 27 februari 2009

Op donderdag 5 maart neemt waterschap Aa en Maas officieel de nieuwe zandfilter in gebruik op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Land van Cuijk te Haps. Met de zandfilterinstallatie krijgt een deel van het afvalwater een nabehandeling. Dankzij biologische processen in de zandfilter wordt het stikstof- en fosfaatgehalte van het gezuiverde water verlaagd. Hierdoor neemt het zuiveringsrendement van de rwzi sterk toe en verbetert de biologische waterkwaliteit van de Laarakkerse Waterleiding. Piet Beltman, lid Dagelijks Bestuur: "We hebben de basisinspanning, het zuiveren van afvalwater, goed op orde. Maar het kan altijd beter! Dit project is een prima voorbeeld van ons streven naar duurzame verbeteringen".

OPTIMALE WATERKWALITEIT
De rioolwaterzuivering Land van Cuijk zuivert het afvalwater dat afkomstig is uit de gemeenten Boxmeer, Cuijk, St. Anthonis, Mill en St. Hubert, Grave, Uden en Landerd. Ongeveer 70% van het aangevoerde afvalwater is afkomstig van huishoudens, de rest van bedrijven. De zuivering is zo ontworpen dat er maar liefst 8.000.000 liter water per uur verwerkt kan worden. Na het zuiveringsproces kan het schone water weer gebruikt worden voor natuur, landbouw en recreatie.

SCHONER
Een groot deel van het effluent (het gezuiverde afvalwater) van de rwzi komt terecht in de Laarakkerse Waterleiding. Dit is een gevoelig oppervlaktewater met een groot beïnvloedingsgebied waar Aa en Maas verschillende projecten uitvoert. Voor deze regio met projecten als natte natuurparels, ecologische verbindingszones en beekherstel, is een optimale waterkwaliteit erg belangrijk. Daarom wil het waterschap het effluent, dat al aan de wettelijke normen voldoet, nóg schoner maken. De zandfilterinstallatie is een extra `zuiveringstrap' die dit mogelijk maakt.

RIJKSSUBSIDIE
De zandfilterinstallatie is aangelegd in een oude beluchtingstank die niet meer in gebruik was. De investeringskosten voor het project konden door dit hergebruik beperkt blijven tot EUR 3,5 miljoen. Waterschap Aa en Maas ontving een forste rijkssubsidie van 1,5 miljoen Euro voor het project vanuit de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB) van de Dienst Landelijk Gebied. Zomer 2009 verwacht het waterschap de eerste resultaten bekend te kunnen maken.

INNOVATIES
Waterschap Aa en Maas streeft continu naar verbeteringen, naar meer efficiëntie, duurzame toepassingen en slimme samenwerkingsverbanden met bedrijven en gemeenten.
Piet Beltman: "De zandfilterinstallatie is één van de voorbeelden van technische innovaties. In de toekomst gaan we ons er steeds meer op richten om afvalstoffen duurzaam te kunnen gebruiken als grondstof en voor energie. Zo onderzoeken we met het project `De Energiefabriek' hoe we de rioolwaterzuivering kunnen inzetten voor onze eigen energievoorziening en in de toekomst voor anderen!"

Kijk voor meer innovatieve oplossingen op www.aaenmaas.nl/schoonwater