FNV

27-2-2009

Meld overwerk op `Werk je normale uren-dag'

Vandaag (vrijdag 27 februari) is de internationale `Work your proper hours day'. Voor het derde achtereenvolgende jaar start FNV Bondgenoten een online meldmaand over overwerk. De bond wil inventariseren hoeveel werknemers in Nederland overwerken. Werken sommigen vaker over nu bedrijven inkrimpen? Of juist minder, omdat er minder werk is?

`Work your proper hours day' (werk je normale uren-dag) is de dag waarop werknemers stilstaan bij overwerk. Voor sommigen is overwerk een welkome bron van extra inkomsten. Maar velen ervaren het als ongewenst en onaangenaam. In de afgelopen jaren nam het aantal klachten over extra werkbelasting en verhoging van de werkdruk door overwerk toe.

Afhankelijk van overwerk
Voor werknemers in de schoonmaak is de toeslag voor overwerk vaak nodig om rond te kunnen komen. Dit neveneffect van de overwerktoeslag is FNV Bondgenoten een doorn in het oog. "Werknemers worden afhankelijk van overwerk als ze niet kunnen rondkomen van hun normale loon. We zien dat steeds vaker aan de onderkant van de arbeidsmarkt gebeuren", zegt Anja Jongbloed, coördinator Arbeidsvoorwaarden van FNV Bondgenoten.

"Dat kan dus niet. Overwerk is om pieken op te vangen, niet om je inkomen op te krikken tot een normaal niveau. Het basisinkomen moet dus omhoog en het arbeidscontract uitgebreid, als blijkt dat de normale uren niet genoeg zijn."

Meldmaand
Dit jaar houdt FNV Bondgenoten voor de derde keer een online meldmaand over overwerk. Met de enquête wil de vakbond inzicht krijgen in hoe vaak en hoeveel werknemers overwerken, of het verplicht is, hoe lang van tevoren werknemers horen dat ze moeten overwerken en of er een compensatie in tijd of geld is.

De enquête past in de campagne 'Gewoon Goed Werk' waarmee FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt.