HIVOS

»

Oproep aan het kabinet: Schuif de armsten niet van tafel

Den Haag, 27 februari 2009.
Ontwikkelingsorganisaties roepen het kabinet op de armsten van de wereld niet van tafel te schuiven in hun overleg over de aanpak van de economische crisis in Nederland. Het ontwikkelingsbudget zal dit jaar al minstens 300 miljoen omlaag gaan, terwijl de economische crisis juist arme landen hard treft. Verdere aantasting van het budget is daarom onacceptabel. In de vandaag verschenen notitie `Schuif de armsten niet van tafel', schetsen Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en ICCO de gevolgen van de economische crisis voor miljoenen gezinnen in ontwikkelingslanden. Arme landen ondervinden grote gevolgen van de wereldwijde economische crisis. Door lagere groei, krimpende export, dalende overmakingen van migranten aan hun familie, de zwaardere schuldenlast en opdrogende commerciële stromen, komen miljoenen gezinnen in ontwikkelingslanden in ernstige problemen. H
et afgelopen jaar werden door de hoge voedsel- en energieprijzen al circa 150 miljoen mensen meer in diepe armoede geduwd. Volgens de Wereldbank zullen dit jaar door de economische crisis nog eens 53 miljoen mensen in armoede gevangen blijven. De vooruitgang rond de Millenniumdoelen staat onder druk, met onaanvaardbare gevolgen voor de allerarmsten en de mondiale stabiliteit. Behalve in Nederland, gaat ook in andere rijke landen het ontwikkelingsbudget automatisch omlaag met de afname van het nationaal inkomen. Verdere afbreuk van het ontwikkelingsbudget, bijvoorbeeld door `gebonden ontwikkelingshulp', waarbij verplicht met Nederlandse bedrijven gewerkt moet worden, is onwenselijk. Uit onderzoek blijkt dat deze gebonden hulp duurder is, dat er meer geld aan de strijkstok blijft hangen en dat de kwaliteit minder is.

"Ontwikkelingssamenwerking is geen liefdadigheid voor goede tijden", stellen de organisaties. "Het is een kwestie van rechtvaardigheid. Ieder mens heeft recht op onderwijs, op zorg en veiligheid. Dat is een universeel principe en dat kunnen we niet loslaten nu het ons minder goed gaat."
"Dit is het moment om te investeren in wereldwijde duurzame en groene ontwikkeling. De vele crises - de voedselcrisis, klimaatcrisis, economische crisis - zijn veroorzaakt in de geïndustrialiseerde landen en treffen de armste landen het hardst. Met effectieve, duurzame hulp creëren we meer welvaart, meer veiligheid voor mensen in kwetsbare regio's en beperken we de klimaatverandering."

De ontwikkelingsorganisaties waarschuwen voor korte-termijn denken: bezuinigen op OS leidt al snel tot kapitaalvernietiging, omdat de vooruitgang op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs en zorg van vele jaren weer verloren dreigt te gaan. De oproep is een initiatief van Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en ICCO en wordt breed gesteund door de brancheorganisatie voor ontwikkelingsorganisaties Partos en het Nederlands Platform Millenniumdoelen/EEN-campagne.