Gemeente Grootegast


Realisering centrumplan gaat na de zomervakantie echt beginnen - Gemeente koopt 12 appartementen - Onderhandelingen met Wold en Waard kansrijk - Onderhandelingen met Leyten succesvol

Grootegast, 26 februari 2009

Na de zomervakantie is het dan zover: met de bouw van het nieuwe hart van Grootegast wordt begonnen en volgens de planning moet het op onderdelen aangepaste plan eind 2010 klaar zijn.

In het beleidsprogramma 2006-2010 van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast is opgenomen, dat het college zich zal inzetten om het centrumplan, zoals dat is opgesteld door Leyten Bouwplanontwikkeling b.v. te Rotterdam, te ontwikkelen.

De stand van zaken op dit moment is dat het bestemmingsplan voor het centrum inmiddels door Gedeputeerde Staten van Groningen is goedgekeurd, dat de bouwplannen zijn uitgewerkt en dat met supermarkt Aldi sluitende afspraken zijn gemaakt om zich als huurder in de nieuwbouw te vestigen. Planologisch kan dus met de nieuwbouw worden begonnen.

Op 1 december 2006 is met Leyten Bouwplanontwikkeling b.v. een samenwerkingsovereenkomst gesloten en dat heeft op 3 september 2008 geleid tot het tekenen van een koopovereenkomst.

In de samenwerkingsovereenkomst staat dat met de realisering van het centrumplan wordt begonnen als tenminste 50% van de koopwoningen is verkocht en 50% van de commerciële ruimte is verhuurd. Met de commerciële ruimte zit het wat dat betreft wel goed maar de verkoop van de woningen verloopt stroef. Dat komt natuurlijk door de economische recessie en als gevolg daarvan de ingestorte woningmarkt.

Op 4 november 2008 is over het centrumplan een motie ingediend door het CDA, die door de gemeenteraad is aangenomen. In de motie zitten 3 belangrijke elementen voor de middenstand in het dorp Grootegast en haar inwoners namelijk: alle mogelijke inspanningen te doen om nog in 2008 te komen tot afspraken met de ontwikkelaar om in het eerste kwartaal van 2009 daadwerkelijk met de bouw te beginnen; aan het college ruimte te bieden zo mogelijk extra middelen en/of garanties in te zetten of acties te ondernemen die aan de realisatie kunnen bijdragen; tegelijk met de realisering van het centrumplan ook te zorgen voor een nieuwe infrastructuur voor de Hoofdstraat.

Op 16 februari jl. heeft er een gunstige aanbesteding plaatsgehad voor de infrastructuur zodat binnenkort met de aanleg daarvan kan worden begonnen. De ontwikkelingen kunnen worden gevolgd via de website www.grootegastcentrumplan.nl die door BAMwegen zal worden bijgehouden.

Conform een daarvoor verleende kapvergunning is inmiddels een aantal bomen uit het centrumgebied verwijderd en is riolering aangelegd ten behoeve van het Abel Tasmanplein. Zodra de planning van de werkzaamheden bekend is zal de gemeente daar aandacht aan besteden in de voorlichtingsrubriek.

Al voor de indiening van de motie van het CDA was het college intensief in onderhandeling met Leyten om de realisering van het centrumplan van de grond te krijgen. De afgelopen weken is dit overleg zeer intensief geweest en dat heeft op 17 februari jl geleid tot het volgende onderhandelingsresultaat.

12 koopwoningen in blok A (aan de Hoofdstraat boven de toekomstige Aldi-supermarkt) zijn door Leyten aangeboden aan de woningbouwcorporatie Wold en Waard en zullen worden verhuurd. De gemeente doet voor deze woningen een concessie in de grondprijs van ¤ 10.000,-- per woning dus in totaal ¤ 120.000,--. De onderhandelingen met Wold en Waard zijn nog gaande maar zijn kansrijk. Van blok B (deels aan de Hoofdstraat maar voor het overgrote deel aan het Marktplein) waarin totaal 24 koopwoningen zijn gesitueerd koopt de gemeente 12 woningen die na oplevering door de gemeente mogen worden verkocht. Er wordt rekening gehouden met een totaal renteverlies van ¤ 120.000,--. Blok C en een deel van blok B (gelegen aan het voormalige Tuunpad) worden eerst niet gebouwd en de grond blijft voorlopig eigendom van de gemeente. De gemeente koopt 600 m2 commerciële ruimte in blok B. Leyten geeft de gemeente hiervoor een huurgarantie af voor 2 jaar met een waarde van ¤ 108.000,--. Geschat wordt dat de gemeente door deze aankoop ongeveer ¤ 40.000,-- renteverlies zal hebben.

Dit onderhandelingsresultaat zal op 10 maart a.s. aan de gemeenteraad ter vaststelling worden voorgelegd.

Op basis van dit onderhandelingsresultaat moeten de bouwplannen op onderdelen nog worden aangepast en uitgewerkt. Direct na de zomervakantie zal dan met de bouw worden begonnen en de oplevering zal eind 2010 plaatsvinden. De ontwikkelingen zijn te volgen via de site www.centrumplangrootegast.nl Deze site wordt door Leyten bijgehouden.

De gemeente is zich ervan bewust dat het onderhandelingsresultaat financiële risico's met zich mee kan brengen, maar het is ook onverantwoord om het centrum langere tijd braak te laten liggen. Door de realisering van het centrumplan en de aanleg van de nieuwe infrastructuur zal Grootegast een geweldige facelift krijgen en dat zal bijvoorbeeld ook een positief effect kunnen hebben op o.a. de verkopen in 't Roblespark. Ook voor de gevestigde middenstand is deze ontwikkeling gunstig.

Dirk Jan Westerhof

Voorlichter/klachtencoördinator/kabinetszaken

Tel. (0594) 695722 of (06) 51450030