Hulpverlening Gelderland Midden

HPV-vaccinatie

Reactie RIVM op onjuistheden in kettingbrief tegen HPV-vaccinatie

Reactie op kettingbrief tegen HPV-vaccinatie

Er is een kettingbrief in omloop tegen de HPV-vaccinatie. De brief is in eerste instantie verspreid door een vereniging van mensen die kritisch tegenover vaccinatie staan. Het probleem met dit soort brieven is dat de afzender niet meer achterhaald kan worden, en dus ook de bron van de informatie niet. Het bericht bevat wetenschappelijk gezien onjuiste informatie.

Het bericht leidt tot veel vragen van bezorgde ouders onder andere bij GGDen en huisartsen.

Het RIVM vindt het heel belangrijk dat er objectieve en wetenschappelijk verantwoorde informatie beschikbaar is over het belang, de werkzaamheid en de eventuele bijwerkingen van vaccinaties. Op basis van die informatie kunnen mensen een geïnformeerde keuze maken. Voor de vaccinatie geldt namelijk het uitgangspunt van vrijwillige deelname.

De belangrijkste vragen op een rij:

Is het vaccin veilig?

Het vaccin is op veiligheid getest en de bijwerkingen die optreden zijn over het algemeen mild en kortdurend zoals ook bij andere vaccinaties uit het RVP. Ervaringen uit landen, waar al vele honderdduizenden vaccinaties zijn gegeven, zoals Engeland en Australië, laten zien dat er geen levensbedreigende situaties hebben voorgedaan.

Zijn er bijwerkingen op lange termijn?

Het vaccin is nog maar relatief kort op de markt. Voor zover follow-up onderzoek gedurende ongeveer 6 jaar heeft laten zien, komen geen ernstige bijwerkingen op langere termijn voor. Net als bij andere vaccinaties, worden ook bij dit vaccin de bijwerkingen goed in de gaten gehouden. Sommige mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven een bepaalde ziekte of aandoening. Dit kan toevallig na een HPV-vaccinatie zijn, maar dat betekent niet dat het door de vaccinatie komt. Om dat te weten te komen wordt gekeken of bepaalde aandoeningen na vaccinatie vaker voorkomt. Onderzoeken in landen waar de vaccinatie al is ingevoerd, zoals Amerika, hebben tot nu toe niet zo'n stijging laten zien.

Zijn er in de VS meisjes overleden aan de vaccinatie?

Nee, er zijn geen meisjes overleden door de HPV-vaccinatie. Soms kunnen mensen op een bepaald moment overlijden aan een bepaalde ziekte of aandoening. Dit kan ook toevallig gebeuren (vlak) na een HPV-vaccinatie. Dat is wat anders dan dat het overlijden ook door de vaccinatie veroorzaakt is. In alle gevallen die ooit in het buitenland zijn onderzocht door registratieautoriteiten (EMEA, FDA en CDC) bleek er geen verband te zijn met de vaccinatie.

Hoe zit het met geruchten over kakkerlakkengif?

Het gaat om de stof natriumboraat, deze stof zit in veel producten, waaronder kakkerlakkengif. In Cervarix, het vaccin waarmee in het RVP gevaccineerd wordt, zit deze stof niet. In Gardasil, het andere HPV-vaccin dat op de markt is, zit wel de stof natriumboraat. De hoeveelheid die in het vaccin zit is verwaarloosbaar en niet schadelijk voor mensen.

Wordt de kans op baarmoederhalskanker vergroot als meisje al geïnfecteerd is met HPV?

Daar zijn nu geen aanwijzingen voor.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op www.prikenbescherm.nl