Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 26 februari 2009

Recordaantal Nederlanders met vakantie naar Zwitserland

Het toeristisch jaar 2008 was voor Zwitserland uiterst positief en met het bezoek vanuit Nederland is zelfs een record gebroken. Dit blijkt uit de zojuist gepubliceerde cijfers van het Zwitserse Bureau voor de statistiek (BFS).

In totaal registreerde het Zwitserse bureau voor de statistiek 37,3 miljoen hotelovernachtingen in 2008, een stijging van 2,7% ten opzichte van 2007 en het beste resultaat sinds 1990. 58% kwam voor rekening van buitenlandse gasten (+2,8%), 42% van Zwitsers (+2,4%).

Nederlands record
Het hotelbezoek vanuit Nederland groeide in 2008 enorm en voor het eerst overschreed het aantal overnachtingen de 1 miljoen. Daar komen naar schatting nog ruim 2 miljoen overnachtingen bij in de overige accommodtievormen. De 1,08 miljoen Nederlandse hotelovernachtingen betekenen een stijging van maar liefst 14%. "Ik had wel gehoopt op een goed resultaat, mede met het oog op het EK voetbal in Zwitserland en een positiever imago van ons land, maar dit overtreft al mijn verwachtingen", aldus Corinne Genoud, sinds augustus 2008 directeur van Zwitserland Toerisme in Nederland. "Ook de start van het nieuwe winterseizoen is prima geweest, dankzij de gunstige data van de kerstvakantie en de uitstekende sneeuwomstandigheden", weet Genoud. December 2008 gaf een stijging van het Nederlandse bezoek te zien van 17%.

Zomer 2009
Genoud vind het moeilijk een voorspelling te doen voor het zomerseizoen 2009, gezien de onzekere financieel-economische situatie. Ze denkt echter dat de sterke punten van Zwitserland als kwaliteit en authenticiteit, in combinatie met de nabijheid, weer veel Nederlanders zullen bewegen naar deze aparte en innovatieve Europese vakantiebestemming af te reizen. De gunstige koersverhouding tussen euro en Zwitserse frank helpt daar ook aan mee.

---- --