Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuwe Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand vastgesteld

De raad heeft op 9 februari 2009 de Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand 2009 vastgesteld.

De raad heeft op 9 februari 2009 de Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand 2009 vastgesteld.

Deze verordening treedt per 1 maart 2009 in werking en vervangt de Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand uit 2005.

In de Wet werk en bijstand is bepaald dat de gemeenteraad in een verordening de hoogte en de duur van de op de bijstandsuitkering toe te passen verlagingen moet vastleggen als klanten verplichtingen die horen bij het ontvangen van een bijstandsuitkering niet nakomen. Deze verplichtingen zijn onder andere het doorgeven van wijzigingen in zijn situatie die van belang zijn voor het recht op bijstand dan wel de hoogte daarvan evenals het meewerken aan alle verplichtingen om (met ondersteuning van de gemeente) betaald werk te verkrijgen.

Recente wetswijzigingen en ontwikkelingen in de jurisprudentie waren aanleiding om de verordening te actualiseren. In de nieuwe verordening zijn wijzigingen aangebracht in de categorieën van verwijtbare gedragingen en de daaraan gekoppelde verlagingen bij het niet (voldoende) nakomen van de arbeidsverplichtingen en de inlichtingenverplichting.

De verordening en het raadsvoorstel kunt u hier downloaden en de verordening ligt ook ter inzage bij de publieksbalie op het gemeentehuis.