Ingezonden persbericht


Toerisme in Zweden blijft groeien in 2008

Het aantal geregistreerde gastnachten van Nederlandse toeristen in Zweedse hotels, vakantiehuisjes, appartementen en jeugdherbergen is in 2008 gegroeid met 14 procent. In 2008 werden 337.053 Nederlandse gastnachten geregistreerd. Dat zijn er ruim 41.949 meer dan in 2007. De campingstatistieken over 2008 zijn nog niet bekend en zullen het absolute aantal Nederlandse gastnachten nog aanzienlijk doen stijgen. Ook het totale aantal gastnachten op Zweden is gegroeid , aldus het SCB, het Zweedse Bureau voor de Statistiek.

Volgens Anne Tusveld, areamanager van VisitSweden in Nederland, is de groei van het aantal gastnachten dat Nederlandse toeristen in Zweden doorbrengen vooral te danken aan het grote aantal nieuwe producten dat het afgelopen jaar is ontwikkeld voor de Nederlandse markt. Nieuw zijn bijvoorbeeld de diverse auto & fiets en bus & fiets producten met bagage transport, die sinds 2008 worden aangeboden door diverse Nederlandse touroperators zoals SNP, Pharos Reizen, OAD en FITAL reizen. Behalve de nieuwe zomerproducten is het ook het aanbod van 'winteractief vakantiesŽ in Zweden de laatste jaren sterk uitgebreid. Steeds meer touroperators hebben Zweden de laatste jaren opgenomen in hun aanbod. Tot slot is Zweden - mede dankzij de lage koers van de Zweedse kroon - nu nog beter betaalbaar geworden. Zweden is en blijft het goedkoopste land van ScandinaviĂ«. Zweden is bovendien een goede alternatieve vakantiebestemming vanwege de rust en ruimte. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter.

Later dit jaar zullen de cijfers van de Zweedse Camping Bond haar bekend gemaakt worden. Aangezien Zweden een populair kampeerland is onder Nederlanders, ligt het totale aantal gastnachten van Nederlanders op Zweden aanzienlijk hoger dan de statistieken tot dusver laten zien. De prognose voor het totale aantal gastnachten inclusief verblijf in tent, caravan of campinghuisjes voor 2008 is 800.000 gastnachten.

Volgens het Zweedse Bureau voor de Statistiek, het SCB, is ook het totale aantal gastnachten op Zweden gegroeid. In vergelijking met 2007 betreft het een groei van 3 procent en een absolute toename van 1.865.080 gastnachten.

De meest populaire bestemmingen onder de Nederlandse toeristen blijft -net als in 2007 -Stockholm met 87.557 gastnachten, gevolgd door de streek Dalarna (82.155 gastnachten) en het West Zweedse Västra Götaland met (40.303 gastnachten)

Bron: NUTEK, Swedish Agency for Economic en regional Growth.

Noot aan de redactie: (