Bont voor Dieren



--- PERSUITNODIGING ---

Henny Huisman, Georgina Verbaan: in actie voor de nertsen Bont voor Dieren roept burgers op tot steunbetuiging

Amsterdam, 24 februari 2009 - Aanstaande donderdag, 26 februari, voert Bont voor Dieren in Den Haag actie voor een verbod op het fokken van nertsen. Henny Huisman dirigeert onder begeleiding van een draaiorgel een koortje met onder anderen Yvonne Kroonenberg en Georgina Verbaan. Ook geeft Nina de Nerts, de manshoge mascotte van Bont voor Dieren, acte de présence. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren heeft al bijna 80.000 steunbetuigingen voor een nertsenfokverbod ontvangen en roept met deze actie mensen op om ook te tekenen voor een verbod.

Binnenkort buigt de Tweede Kamer zich weer over het wetsvoorstel van SP en PvdA om een einde te maken aan de nertsenfokkerij in Nederland. Het is nog onduidelijk of er een Kamermeerderheid gaat komen voor het wetsvoorstel. Dit hangt af van de Partij voor de Vrijheid en de ChristenUnie; beide partijen hebben aangegeven principieel wel vóór een verbod te zijn, maar zijn het nog niet eens over afbouwregeling.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'Bont voor Dieren en de Dierenbescherming doen een dringende oproep om een einde te maken aan de nertsenfokkerij in Nederland. Wij weten ons hierin gesteund door vele bekende en onbekendere Nederlanders. Het wordt hoog tijd dat de politici een belangenafweging maken die uitvalt in het voordeel van 4,8 miljoen nertsen per jaar. Maar óók in het voordeel van de miljoenen Nederlanders die zich dit verschrikkelijke dierenleed aantrekken.'

Onder de mensen die al hun steun hebben betuigd voor een wettelijk verbod op het fokken van nertsen zijn onder meer Jan Mulder, Maarten van Rossem, Maria Goos, Jort Kelder, Huub Stapel, Wim T. Schippers, Claudia de Breij, Susan Smit, Ronald Giphart, Youp van 't Hek, Emile Ratelband en Adelheid Roosen.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 4,8 miljoen nertsen vergast. Hiermee is dit land de derde producent van nertsenbont ter wereld. De verwachting is dat van een Nederlands verbod een olievlekwerking uitgaat en steeds meer landen een verbod instellen. Kroatië, Oostenrijk en Groot-Brittannië hebben al zo'n verbod; andere landen zijn er ook mee bezig. Bont voor Dieren voert mede namens de Dierenbescherming campagne voor een fokverbod.


----------