Ingezonden persbericht


Persbericht

Susanna Mälkki brengt Janácek met wereldberoemd Czech Philharmonic Choir en het Noord Nederlands Orkest

Op 26 en 27 februari zal het NNO in Rotterdam en Groningen onder leiding van Susanna Mälkki werken van Janácek ten gehore brengen, waaronder de Glagolitische Mis. Het wereldberoemde Czech Philharmonic Choir Brno zal hierbij als koor optreden.

Wereldsterren bij het NNO
Een van de meest gevraagde dirigenten ter wereld, één van de beroemdste koren ter wereld en een volstrekt unieke componist. In dit programma brengt het NNO het allemaal bij elkaar. De in 1969 geboren Finse dirigente Susanna Mälkki maakte al furore bij toporkesten als de Berliner Philharmoniker, de Wiener Symphoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Zij leidt een programma waarin de hoofdrol is toebedeeld aan componist Leos Janácek. De belangrijkste inspiratiebronnen voor deze vaderlandslievende Tsjech waren de menselijke stem, het ritme en de melodie van de Tsjechische taal, volksmuziek en de Slavische liturgie. Dat resulteerde in een hoogst origineel en expressief oeuvre. Van teder en poëtisch tot heftig en gepassioneerd. Geen beter koor denkbaar dan het Czech Philharmonic Choir Brno om Janácek te vertolken. Dit fenomenale gezelschap is zowel a capella als in de bijzonder mooie Glagolitische Mis te bewonderen.

Czech Philharmonic Choir Brno
Het Czech Philharmonic Choir Brno werd in 1990 opgericht en behoort tegenwoordig tot de beste en meest gevraagde koren in Europa. Het koor treedt zo'n 70 keer per jaar met diverse orkesten op binnen- en buiten Tsjechië. Dirigenten waar het koor mee heeft samengewerkt zijn onder meer Petr Altrichter, Ji?rí B?elohlávek, Leos Svárovský, Sir Charles Mackerras, Leopold Hager, Marcello Viotti, Sir Roger Norrington, Enoch zu Guttenberg, Mario Venzago, Hugh Wolff, Marc Soustrot, Jean-Claude Casadesus, Aldo Ceccato, Georg Schmöhe, Bertrand de Billy, Gerd Albrecht, Lawrence Foster, Zubin Mehta, Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Isaac Karabschevsky, Roman Kofman, Dennis Russel Davies, Vladimír Válek, Marek Janowski. Regelmatig gasteert het koor bij internationale muziekfestivals. Tot de CD opnames behoren diverse opnames onder bekende Europese labels. Muziekdirecteur en koordirigent van het koor is de oprichter Petr Fiala (1943). Zijn assistent is Jan Ocetek (1972).

Susanna Mälkki
Susanna Mälkki heeft het snel tot een beroemde artieste in het internationale dirigeercircuit gehaald. Haar diversiteit en brede repertoire brachten haar bij veel internationale orkesten, kamermuziekorkesten, hedendaagse muziekensembles en opera's. Mälkki is sinds 2006 Music Director bij het Ensemble Intercontemporain te Parijs en heeft in maart 2007 samen met het orkest, Pierre Boulez en Peter Eötvös de 30e verjaardag van het ensemble gevierd. Mälkki studeerde aan de Sibelius Academy in Helsinki bij Jorma Panula en Leif Segerstam. Voordat Susanna Mälkki aan haar carrière als dirigent begon was zij een succesvol celliste. Zo was zij tot eind 2005 aanvoeder cello bij het Gothenburg Symphony Orchestra, waar ze tegenwoordig regelmatig op de bok staat. In de afgelopen seizoenen heeft Mälkki bij diverse internationale orkesten gedirigeerd: de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Wiener Symphoniker, het NDR Sinfonieorchester, de Münchener Philharmoniker, het City of Birmingham Symphony Orchestra, de Finnish Radio en het Orchestre Philharmonique de Radio France. In augustus 2008 dirigeerde Mälkki de Amerikaanse première van Kaija Saariaho's La Passione de Simone in het Lincoln Center New York. In de lente van 2010 zal Susanna Mälkki de première van een nieuwe ballet van Bruno Manovani in de opera van Parijs dirigeren.

26 februari 2009 - Rotterdam / De Doelen
27 februari 2009 - Groningen / De Oosterpoort

Kaarten zijn te bestellen via www.nno.nu
Programma
Janácek Ukvalské pisne (Hukvaldy liederen)
Janácek Výlet pana Broucka do mesice (Ned. première) Janácek Glagolitsche Mis

Dirigent Susanna Mälkki
Koordirigent Petr Fiala
Sopraan Lada Biriucov
Mezzosopraan Jana Wallingerová
Tenor Michal Lehotský
Bas Martin Gurbal'
Orgel Geert Bierling
Koor Czech Philharmonic Choir Brno

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina en Philip Glass Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Met ingang van seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

{Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht