PVC ramen - duurzaam, zuinig en perfect isolereend

26/02/2009 10:30

ESSENSCIA

Brussel, 26 februari 2009 : Een nieuwe internetsite is nu beschikbaar: www.energiezuinigeramen.be.

Deze site is bedoeld voor de particuliere bouwer en werd door de leden van de vzw PVC INFO ontwikkeld. Waarom? Om de gebruiker op een evenwichtige en duidelijke manier te informeren over de voor- en nadelen van PVC schrijnwerk. Deze informatie ter gelegenheid van Batibouw zal zowel de portemonnee als het milieu ten goede komen.

In 2000 waren bijna 40% van de ramen in Europa van PVC. In 2008 was dit al 45%, wat een stuk hoger ligt dan voor hout (28%) en aluminium (25%). Deze positieve evolutie is er gekomen door het lage energieverbruik bij de aanmaak van PVC, en vooral door de uitmuntende isolerende eigenschappen van de PVC ramen. Deze twee eigenschappen hebben een onmiddellijk gevolg op zowel de portemonnee van de gebruiker als op het milieu, en dit mag gezegd worden. Overal in Europa komen immers strengere milieunormen in voege, maar worden ook de vereiste energieprestaties voor de gebouwen hoger. Hier helpt PVC door de milieu-impact te beperken ( lagere CO2 uitstoot ), terwijl de energiefactuur ook nog daalt !

Om de duurzaamheid van een product te beoordelen moeten verschillende aspecten van de levenscyclus onderzocht worden. Bij het lezen van de talrijke rapporten die door internationale organismen uitgegeven zijn, en die terug te vinden zijn op de site www.energiezuinigeramen.be, wordt het al snel duidelijk dat PVC hier voortreffelijk scoort. Bij het vergelijken met andere materialen komt PVC als evenwaardig of zelfs beter voor de dag voor wat de milieu-impact betreft. De studies bewijzen namelijk dat deze impact niet zozeer bepaald wordt door de aard van het materiaal, dan wel door de toepassing ervan. Zo wordt bij ramen tussen de 60 en de 95% van deze impact bepaald door de gebruiksperiode. In dit opzicht bieden PVC ramen niet alleen een lange levensduur, maar zij hebben nog een andere absolute troef om uit te spelen: hun uitstekende thermische isolatie prestaties.

Een bezoek op de site geeft duidelijke informatie over duurzaamheid, recyclage, eigenschappen, - van PVC aan de hand van korte en begrijpbare tekstblokken. De voor- en nadelen van PVC worden hierbij verduidelijkt.

Omwille van zijn akoestische eigenschappen is PVC bijvoorbeeld een ideaal materiaal voor woningen in de buurt van luchthavens. Daarenboven is PVC onderhoudsvriendelijk en beschikbaar in zowat alle kleuren. Zelfs na recyclage heeft het nog dezelfde eigenschappen als nieuwe PVC! Zo ontstaan geluidswanden en tal van andere producten met een tweede leven.

Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, zo ook PVC. De site www.energiezuinigeramen.be geeft informatie over zowel de eigenschappen van PVC als over het ecoprofiel van PVC ramen, want zij verdienen beide aandacht. De toekomstige bouwer vindt hier ook een antwoord op andere frequente vragen over PVC ramen.

Meer informatie :

Xavier van Kesteren, PVC Info Belgium, www.pvcinfo.be, info@pvcinfo.be , 0475 55 34 72

Geert Scheys, Federplast.be, gs@essenscia.be, 0496 593 634

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel