Ingezonden persbericht


GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Amsterdam/Leidschendam, 26 februari 2009

Hoofdlijnenakkoord toonbankinstellingen en banken over pinbetalingen

De banken en de Gezamenlijke Toonbankinstellingen (Platform Detailhandel Nederland, Koninklijk Horeca Nederland en de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie*) hebben een akkoord op hoofdlijnen bereikt over de toekomst van pinnen in Nederland met het oog op de overgang naar een Europese betaalmarkt, de Single Euro Payment Area (SEPA). Henk van den Broek (bestuurslid Platform Detailhandel) en Boele Staal (voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken) hebben het akkoord op hoofdlijnen ondertekend. Dit akkoord dient als basis voor een uiteindelijke overeenkomst.

De overeenkomst zal betrekking hebben op de tarieven voor pinbetalingen, laagwaardige betalingen en versnelde aanpassing van betaalautomaten aan de veiliger EMV-chiptechnologie**. Verder zullen banken en toonbankinstellingen gezamenlijk plannen uitwerken om de efficiëntie en veiligheid van het betalingsverkeer te vergroten, onder andere door het bevorderen van pinbetalingen ten koste van contante betalingen. De bestaande korting van 1 cent per pintransactie wordt voor onbepaalde tijd gehandhaafd.

De Gezamenlijke Toonbankinstellingen en banken hebben afgesproken deze hoofdlijnen de komende tijd verder uit te werken en het Convenant Betalingsverkeer uit 2005 daarop aan te passen. Pas daarna worden verdere mededelingen gedaan.


* De Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie vertegenwoordigt ook BOVAG, BETA en NOVE. ** EMV staat voor Europay, Mastercard, Visa. De internationale EMV-chiptechnologie is minder fraudegevoelig dan de magneetstriptechnologie.

Voor vragen:

Platform Detailhandel Nederland, Ilya Bruggeman 070-3202345 of 06-21578635 Nederlandse Vereniging van Banken, Michel Noordermeer, 020-5502869 06-23203490






---- --