Gemeente Borsele

Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer

Het Activiteitenbesluit is op 1 januari 2008 in werking getreden. Het doel van de invoering van het Activiteitenbesluit is het verlichten van de (administratieve) lasten voor bedrijven door het verminderen en versimpelen van wet- en regelgeving. Dus: Meer sectoren van bedrijven onder één besluit met algemene regels. In januari 2008 is hierover ook al het een en ander gepubliceerd.

Â

Diverse categorieën van bedrijven, die vergunningsplichtig zijn, gaan van de vergunningplicht over naar de algemene regels. Door het oprekken van deze grenzen kunnen meer bedrijven onder de algemene regels vallen. Het gaat hierbij om de volgende categorieën:
* Bedrijven die behoren tot de metaal- en elektrotechnische industrie (metaalelectro-industrie), zeefdrukkerijen, een deel afvalverwerkende bedrijven en tandheelkundige laboratoria.
* Bedrijven uit branches waarvoor reeds algemene regels zijn opgesteld, maar die vergunningsplichtig zijn, omdat ze onder één of meer uitsluitcriteria van de opgestelde regels vallen.
* Bedrijven waarvoor nu algemene regels gelden, maar die vergunningsplichtig zijn omdat ze niet onder het 'in hoofdzaakcriterium' vallen.

Met het in inwerkingtreding van het Activiteitenbesluit vervallen de volgende huidige besluiten: opslaan ondergrondse tanks, bouw- en houtbedrijven milieubeheer, detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer, horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer, inrichtingen voor motorvoertuigen, jachthavens, opslag- en transportbedrijven milieubeheer, tandartspraktijken milieubeheer, tankstations milieubeheer, textielreinigingsbedrijven milieubeheer, voorzieningen en installaties milieubeheer en woon- en verblijfsgebouwen milieubeheer.

Â

Werking activiteitenbesluit

Onder de algemene regels vallen alle Wet milieubeheer bedrijven, tenzij ze zijn uitgezonderd. In het besluit zijn de volgende bedrijven uitgezonderd van de algemene regels:
* bedrijven zoals vermeld in bijlage 1 van het Activiteitenbesluit (dit zijn de vergunningsplichtige bedrijven; veelal de grotere bedrijven);

* bedrijven waarop het Besluit landbouw milieubeheer van toepassing is;

* glastuinbouwbedrijven (type B uit het Besluit glastuinbouw);Â
* IPPC-plichtige bedrijven (dit blijven vergunningsplichtige bedrijven).

Type bedrijven

In het Activiteitenbesluit wordt onderscheid gemaakt in drie typen bedrijven, namelijk type A, B en C. Elk type bedrijf valt onder een ander voorschrift.

* Type A (o.a. kantoren, schoolgebouwen etc.): Dit zijn bedrijven die onder het zogenaamde lichte regime van het besluit vallen, omdat ze minder milieubelastende activiteiten uitvoeren. Deze bedrijven hoeven bij oprichting of wijzigingen geen melding meer te doen aan de gemeente. Voor dit type bedrijven geldt, met uitzondering van enkele specifieke voorschriften, slechts het inrichtinggerelateerde gedeelte van het Activiteitenbesluit.
* Type B (o.a. metaal/elektra-industrie): Dit zijn bedrijven die geheel onder de algemene regels van het Activiteitenbesluit vallen. Het gaat hierbij om de bedrijven (niet zijnde type A) die nu nog onder de algemene regels (AmvB's) vallen en een groot aantal bedrijven die van vergunningplicht worden overgeheveld naar de algemene regels. Type B bedrijven zijn meldingsplichtig.
* Type C (vergunningsplichtige bedrijven, glastuinbouwbedrijven (type B) en bedrijven die vallen onder Besluit landbouw milieubeheer):âDit zijn bedrijven die niet onder de algemene regels van het Activiteitenbesluit vallen, maar die voor een deel van de bedrijfsactiviteiten te maken zullen krijgen met de voorschriften uit het Activiteitenbesluit (hoofdstuk 3 en gedeeltelijk hoofdstuk 4 van het Activiteitenbesluit). Bijvoorbeeld bij het lozen in het oppervlaktewater.

Meldingen via internet

Het ministerie van VROM heeft voor de meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit een speciale internettoepassing ontwikkeld. Dit Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) verduidelijkt de regelgeving rondom het Activiteitenbesluit. De module maakt het bovendien mogelijk digitaal een milieumelding te doen via de website http://aim.vrom.nl. De verwachting is dat na 1 april 2009 de module is te benaderen via de nieuwe website www.omgevingsloket.nl. Wij lichten u hier te zijner tijd verder over in.
Â

Informatie

Voor meer informatie over het activitietenbesluit kunt u terecht op www.infomil.nl, op www.vrom.nl of op www.borsele.nl. Ook kunt u contact opnemen met de heer Loos van de afdeling Ruimtelijke ordening en milieu. Hij is bereikbaar via het telefoonnummer (0113) 238 428.